Sporne veze s Rusijom
0

Evropski desničari se distanciraju od AfD-a zbog brojnih skandala

N. Ž.
Foto: EPA - EFE
Foto: EPA - EFE
Brojne stranke iz Evrope koje pripadaju desnim političkim opcijama sve više se distanciraju od njemačkog desničarskog AfD-a.

Kako navode mediji u Njemačkoj, stranka Alternative fur Deutschland kotira jako dobro pred izbore za Evropski parlament, koji će se održati od 6. do 9. juna ove godine.

Ipak, ono što može brinuti zvaničnike desničarske stranke je gubitak podrške njihovih klasičnih partnera sa Starog kontinenta.

Najveći partner AfD-u je Rassemblement National (RN), stranka koju predvodi Marine Le Pen. Francuska političarka želi ponovo u borbu za mjesto predsjednika ove države, a zbog toga joj, prema navodima njemačkih medija, smetaju bliske veze AfD-a i Rusije.

Le Pen je u prošlosti javno podržavala predsjednika Rusije Vladimira Putina, s kojim se i sastala 2017. godine. Ipak, u jeku agresije na Ukrajinu, čak i ona se koliko-toliko distancirala od ruskih zvaničnika.

Pored RN, od AfD-a se odvaja i Fratelli d'Italia, stranka koju predvodi premijerka Italije Giorgia Meloni. Iako je ona priznala da postoje određeni stavovi gdje su njena stranka i AfD saglasni, primarno u odnosu prema migrantima, naglasila je da su stavovi o Rusiji "nepremostivo različiti."

AfD trenutno trese skandal zbog Maximiliana Kraha, nekadašnjeg glavnog kandidata ove stranke za evropske izbore. On je uklonjen s izbornih lista zbog optužbi da je njegov blizak saradnik špijunirao za Kinu.

Problem je nastao i zbog Petra Bystrona. On je osumnjičen zbog navodnog primanja novca iz Moskve, a čak je i objavljen snimak gdje se ljuti jer je novac došao u velikim apoenima.

Pored ovih skandala, vrijedi spomenuti i duboke veze pojedinih članova AfD-a s neonacističkim pokretima u Njemačkoj, bez obzira na to što je bilo kakvo slavljenje, opravdavanje ili pozitivno spominjanje nacizma i nacističkih figura protivzakonito u ovoj zemlji.