Potvrdio direktor
0

Direktor KPZ Sarajevo o slučaju u Ustikolini: Okončana interna istraga, zatvorski čuvar prekoračio ovlasti

E. A.
Munib Isaković, direktor KPZ Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Munib Isaković, direktor KPZ Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Okončana je interna istraga o slučaju koji se dogodio 28. aprila ove godine u odjeljenju Kazneno popravnog zavoda Sarajevo u Ustikolini, kada je zatvorski policajac pretukao jednog od zatvorenika u ovoj ustanovi, potvrdio je za Klix.ba Munib Isaković, direktor KPZ Sarajevo.
"Interna komisija je stručno i odgovorno provela postupak i dostavila prijedloge u konkretnom slučaju. Nedvosmisleno je utvrđeno da se radi o prekomjernoj upotrebi sile od strane zatvorskog policajca i sredstvima prinude. Konkretno je utvrđeno da je zatvorski policajac prekoračio ovlasti, tako da ćemo u narednom periodu poduzeti odgovarajuće aktivnosti, bit će proveden disciplinski postupak u kompletnom slučaju, i o tome ćemo obavijestiti sve relevantne institucije i javnost", kazao je Isaković.

Isaković ističe da menadžement KPZ Sarajevo provodi politiku zakonitosti te da će ovakvi i slični postupci biti provedeni u skladu sa zakonskim propisima. On je nakon događaja o kojem je Klix.ba pisao posjetio odjeljenje u Ustikolini kako bi lično rukovodio istragom u kojoj su svi akteri i svjedoci događaja saslušani te pregledana kompletna medicinska dokumentacija.

"Osuđeno lice je dobro, mi smo proveli sve aktivnosti na njegovom zbrinjavanju, obavljeni su neophodni pregledi, svi nalazi su uredni, a osuđeno je lice vraćeno na izdržavanje kazne. I u njegovom slučaju će biti proveden disciplinski postupak jer se oglušio o naredbe. Mi ćemo u svakoj situaciji reagovati odgovorno, ovo što se desilo je veliki nauk za sve, I iz ovog slučaja ćemo izvući jednu veliku lekciju, i izaći jači. Insistiramo isključivo na provođenju zakona, to je naše opredjeljenje i odnosi se na svakog, pa i uposlenike koji moraju reagovati odgovorno u ovakvim situacijama. Dakle postupit ćemo u ovakvim i sličnim situacijama u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima", ističe Isaković.