Silajdžić i Erdogan
0

Potcrtan značaj sve aktivnije uloge Turske u rješavanju problema u BiH

FENA
Haris Silajdžić (Foto: Arhiv)
Haris Silajdžić (Foto: Arhiv)
Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić boravio je u srijedu u jednodnevnoj posjeti Republici Turskoj gdje se susreo s predsjednikom Abdullah Gülom, premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom te ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu te mogućnostima za daljnje poboljšanje političkih i ekonomskih odnosa između zemalja Balkana.

Silajdžić je potcrtao značaj sve aktivnije uloge Republike Turske u rješavanju otvorenih pitanja, kao i pronalaženju rješenja potrebnih za napredak Bosne i Hercegovine ka euroatlanskim strukturama.

Premijer Erdogan je potvrdio Silajdžiću da će posjetiti Bosnu i Hercegovinu 6. aprila kako bi prisustvovao Sarajevo Business Forumu – međunarodnoj investicionoj konferenciji koja okuplja strane ulagače s Bliskog istoka, Azije i jugoistočne Evrope s ciljem razmatranja potencijala za ulaganje u našoj zemlji.

Silajdžić je također razgovarao o mogućnostima saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Turske na polju avio-industrije te se detaljno upoznao s jednim takvim mogućim projektom, saopćeno je iz Silajdžućevog kabineta.