Sarajevo Business Forum
92

Paul Cronin: Lideri rudarske industrije Balkana žive u Bosni i Hercegovini

I. B.
Paul Cronin
Paul Cronin
Budući lideri rudarske industrije Balkana žive u BiH, no potreban im je podstrek da ostanu ovdje i razvijaju industriju - zaključak je generalnog direktora kompanije Adriatic Metals BiH Paula Cronina, na jednom od panela tokom ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma.

Forum, prestižna i prepoznatljiva platforma za poslovno umrežavanje i istraživanje mogućnosti investiranja i poslovanja u državama Jugoistočne Evrope, organizuje se u cilju da potakne ekonomski razvoj država regiona.

Cronin je govorio u okviru panela "Uspješne investicijske priče regiona", a kada je riječ o izazovima investiranja, naglasio je da postoje značajne barijere ulaska u istraživačku industriju u BiH, no da one nisu ekonomske već ustavne i zakonske.

"Sa iskustvom vođenja ovog projekta kroz fazu istraživanja i sada proizvodnje mogu lakše ukazati na to gdje minorne modifikacije zakonodavstva i procedura mogu značajno povećati investicije u istraživanja. Uvjeren sam da će ekstraktivne industrije dati značajan doprinos ekonomiji BiH u budućnosti", kaže Cronin.

Naglašava da je potencijal Balkana za rudarstvo ogroman, no da izazovi postoje.

Paul Cronin na Sarajevo Business Forumu
Paul Cronin na Sarajevo Business Forumu

"Ulaganje u istraživanje i razvoj moraju ići uporedo sa ulaganjem u mlade talente. Budući lideri rudarske industrije Balkana žive ovdje, no potreban im je podstrek da ostanu i razvijaju industriju. Prilike za personalni rast i razvoj talenata mora biti na ovom mjestu pri planiranju razvojnih projekata", upozorava Cronin.

Cronin je, također, naglasio važnost saradnje sa lokalnom zajednicom.

"Naš korporativni moto je održivost, prosperitet, zajedništvo, i u proteklih šest godina uložili smo mnogo vremena da shvatimo, ne samo lokalnu ekonomiju, već i šta pokreće našu lokalnu zajednicu i koje su njihove težnje za budućnost. Proveli smo naš projekat u skladu s tim težnjama kako bi osigurali da sve lokalne zajednice oko rudnika mogu uživati u održivom prosperitetu ovog projekta", zaključuje Cronin.

Adriatic Metals BiH je kompanija za istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa - cinka, olova i barita - na prostoru općine Vareš.

Kompanija je dobitnik priznanja "Najveća strana investicija u BiH" Sarajevo Business Foruma kao i "Investicija godine najvećih 100" Poslovnih novina 2022. godine.