BiH
151

Pokazna vježba u KCUS-u: Spašavali pacijente i osoblje iz zgrade "u plamenu"

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Uposlenici Unutrašnje službe zaštite imovine i lica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) te članovi Kluba spasavalaca 2000 i vatrogasci DVD Vratnik izveli su danas vježbu spašavanja pacijenata i nepokretnih pacijenata sa velikih visina, u urbanim sredinama.

Vatrogasci i spasioci u saradnji s osobljem KCUS-a pokazali su da su spremni pomoći u spašavanju pacijenata u nepredviđenim situacijama poput požara.

"Ova vježba predstavlja kolektivnu spremnost da ukoliko se nađemo u ovakvim situacijama priđemo vrlo odgovorno određenim izazovima kao što su incidentalne situacije koje se mogu dogoditi svaki dan. Kada je riječ o centralnom medicinskom bloku u KCUS-u, on ima svoj specifikum koji se odnosi na višespratnost gdje se mora provesti spašavanje i evakuacija sa prioritetima planski, brzo i sigurno, a predviđa se i evakuacija nepokretnih pacijenata i uposlenika koji se nađu u tom objektu", rekao je prof. dr. Zoran Hadžiahmetović, zamjenik gerenalnog direktora KCUS-a.

KCUS je prvi klinički centar u BiH koji sprovodi ovaj program obuke, a učešće u obuci uzeti će 16 uposlenika Unutrašnje službe zaštite imovine i lica KCUS-a. Za ovu vježbu pripremali su se osam dana.

"Vidjeli ste šta su momci učinili za veoma kratko vrijeme kako su osposobljeni i obučeni. Ostaje na KCUS-u da im osigura opremu sa kojom mogu raditi, a imat će jedinicu na koju mogu računati u najtežim uslovima", rekao je Pašaga Grbo, predsjednik i instruktor sarajevskog Kluba spasavalaca 2000.

U vježbi su učestvovali i dobrovoljci Vatrogasnog društva "Vratnik".

"Mi smo demonstrirali vježbu spašavanja skok u jastuk. Oprema s kojom radimo je veoma stara ali je u funkciji. Koliko će još biti ne znamo, ali pošto smo mi dobrovoljci-vatrogasci za nas to ne predstavlja problem da spašavamo ljude", rekao je vatrogasac Fahri Frlj.

Predsjednik Skupštine Kluba spasavalaca Ismet Grbo kako ovi spasioci predstavljaju sigurnost za pacijente i osoblje KCUS-a, te kako se nada da svoje vještine nikada neće morati pokazati osim na vježbama.

"Živimo u vremenu prirodnih nevolja i inverzija, te svakojakih potreba da se pomogne čovjeku u spašavanju njegovog života. U tom smislu Klub spasavalaca obavlja dio funkcije društva kao neprofitna nevladina organizacija temeljeći svoju aktivnost na svojim vještinama koje se oslanjaju na sport, sportski duh, humanizam i ljudsku potrebu da se podupre ljudski život. Želimo da ovi ljudi nikada ne zatrebaju ovoj ustanovi, ali da se stalno obučavaju, specijaliziraju i šire aktiviste, te predstavljaju vrstu sigurnosti", rekao je Grbo.

Spasioci su demonstrirali spašavanje dva pacijenta, jednog sa slomljenom nadlakticom, a drugi s povredama vratne kičme. Spašavali su ih sa zgrade Onkologije koja je "bila zahvaćena požarom". Dok su vatrogasci "gasili požar" spasioci su sigurnosnim užadima osigurali pacijente i spustili ih na sigurno, odakle ih je preuzimalo osoblje KCUS-a.

U prethodnom dijelu vježbe vatrogasci su u rekordnom roku spasili dva pacijenta i osoblje uz pomoć jastuka kojeg su napuhali i na koji su sa drugog sprata pacijenti skakali.

Nakon vježbe, spasiocima koji su prošli obuku su dodijeljene diplome.