U proteklih sedam dana
884

Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u proteklih sedam dana, uspješno su urađene tri transplantacije bubrega. Od toga je jedna preemptivna tj. transplantacija sa živog srodnika, koja se radi prije uključenja pacijenta na dijalizu, a dvije kadaverične transplantacije.   

V.d. generalnog direktora KCUS-a, doc. dr Alen Pilav je izrazio veliko zadovoljstvo što je u saradnji sa kolegama iz Federalnog ministarstva zdravstva i drugih kliničkih centara u BiH, došlo do mogućnosti za ove transplantacije i pohvalio je rad stručnog osoblja KCUS-a na brzoj reakciji i uspješnoj realizaciji transplantacija. Iskoristio je priliku da još jednom naglasi značaj pristupanja EUROTRANSPLANTU, što bi omogućilo znato veći broj transplantacija i spašavanje značajnog broja života naših građana.

Kadaverične transplantacije urađene su hroničnim bolesnicima, koji se dijaliziraju od 6 do 10 godina u KCUS-u.

Članovi transplantacionog tima izrazili su duboku zahvalnost članovima porodice kadavera - donatora, te pohvalili anesteziološki tim iz KB Zenica koja je uspješno obavila svoj dio zadatka.

"Funkcija organa je dobra uz zadovoljavajući i uspješan oporavak i pacijenata i donora. U KCUS-u imamo stručne, multidisciplinarne timove koji su u stanju realizirati složene transplantacione zahtjeve, u bilo koje doba dana i noći. U svakom timu imamo urologa, nefrologa, vaskularnog hirurga, anesteziologa, imunologa i ekipu srednjeg medicinskog kadra. Iako su naši timovi uvijek pripravni i spremni izvesti transplantacione zahvate, problem je u nedostatku organa, odnosno donora. Broj transplantacija bi zasigurno bio veći da je svijest građana o značaju doniranja organa na višem nivou", izjavili su iz transplantacionog tima.

Iz transplantacionog tima naglašavaju da izmještanje na transplantaciju i liječenje izvan BiH iziskuje značajan trud i finansijska sredstva, te da smatraju da je neophodno značajnije raditi na podizanju svijesti građana o značaju doniranja, na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

"S obzirom na dugu listu čekanja i stalni porast broja dijaliznih bolesnika nadamo se da će se cjelokupni program transplantacije, kao najboljeg vida nadomjesne bubrežne terapije, značajno unaprijediti u cijeloj BiH. Istina, imamo određene pomake posljednjih godina, ali to je još uvijek nedovoljno kako bismo dali optimalne rezultate", kazali su.