BiH
0

PDP: Narušeni odnosi sa SNSD-om, jedan od uzroka Rajko Vasić

FENA
Predsjedništvo Partije demokratskog progresa Republike Srpske konstatiralo je da su odnosi te stranake sa SNSD-om u posljednje vrijeme narušeni, te uputilo zahtjev SNSD-u u kojem traži razgovore između rukovodstva partija.

Izvršni direktor PDP-a Gavrilo Antonić kazao je na pres-konferenciji da su odnosi sa SNSD-om posebno narušeni tokom i nakon predizborne kampanje u RS-u za predsjedničke izbore, pojedinim izjavama i postupcima iz SNSD-a, a konkretno je naveo izjave Izvršnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića.

"Vasić jeste jedan od uzroka naših narušenih odnosa. On daje različite komentare koje ponekad ne vrijedi i posebno komentirati", kazao je Antonić.

On tvrdi da je preuranjeno upuštati se u špekulacije da će PDP-e izaći iz skupštinske većine u RS-u, ipak, ističući da ne isključuje nijednu mogućnost.

Naveo je i da PDP-e nije razmatrao kadrovska pitanja, odnosno zastupljenost svojih kadrova u entitetskoj vladi, budući da trenutno imaju samo jedno ministarsko mjesto.

On tvrdi da sve navedeno nije glavni razlog narušenih odnosa sa SNSD-om, već da PDP-e želi da se razmotri šta je od dogovorenih programskih ciljeva prilikom formiranja vlasti u RS-u i urađeno.

Predsjedništvo PDP-a je ocijenilo da je prošlo dovoljno vremana i da je trenutak da se napravi ozbiljna analiza rezultata dosadašnje saradnje i realiziranja programskih ciljeva postavljenih prilikom formiranja vlasti.

U tom smislu, na sjednici je posebno ukazano na potrebu sagledavanja dokle se stiglo i šta je urađeno po pitanjima: agrarne politike, reforme sistema finansiranja zdravstvenog i penzionog osiguranja, ekonomske politike, Fonda za razvoj istočnog dijela RS-a kao i kapitalnih ulaganja u infrastrukturne objekte (autoput Banja Luka-Gradiška, sanacija puta preko Čemerna...).

Druga tema o kojoj PDP-e hoće da razgovara sa SNSD-om je, naveo je Antonić, razmatranje moguće saradnje dviju partija za predstojeće lokalne izbore.

PDP-e očekuje da se ti razgovori održe uskoro, eventulano u narednih petnestak dana kako bi se, naveo je, okončali potpisivanjem jednog sporazuma.