BiH
208

Najznačajniji projekti u sarajevskoj općini Novi Grad za 2014. godinu

Piše: N. Jamaković
Semir Efendić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Semir Efendić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Općina Novi Grad Sarajevo će u ovoj godini započeti, ali i realizovati više značajnih projekata, među kojima su najznačajniji rekonstrukacija Doma zdravlja Kumrovec, sportska dvorana Srce, škola na Aneksu, poticaji za privredu, te projekti vezani za saobraćajnu infrastrukturu.

O ovim projektima razgovarali smo sa načelnikom Općine Semirom Efendićem. Prema njegovim riječima, građevinski radovi na jednom od značajnijih projekata, rekonstrukciji Doma zdravlja Kumrovec, trebali bi biti okončani do kraja ove godine.

"Očekujemo da u idućoj godini upriličimo otvorenje obnovljenog Doma zdravlja, koji će na ovaj način biti i proširen i dobiti nove kvadrate prostora, ali i dobiti novu opremu. Za prvu fazu, odnosno građevinske radove izdvojeno je 2,7 miliona KM, a novac su osigurali Općina i Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Trenutno se radi na zamjeni stolarije, prozora i vrata, a radovi teku prema planu i najveći dio građevinskih radova trebao bi biti završen do kraja ove godine", rekao je Efendić za Klix.ba.

Izgradnja škole na Aneksu

Osim ovog projekta, vrlo je značajna i izgradnja sportske dvorane Srce u Buća Potoku, koja bi, prema riječima Efendića, trebala biti otvorena u julu ili augustu ove godine.

"Ugovaramo zadnju fazu radova koja podrazumijeva vanjsko uređenje objekta i postavljanje sportske plohe. Riječ je o objektu koji se gradi zadnje tri godine i koštat će nešto manje od četiri miliona KM. Bit će to standardna dvorana u kojoj će se moći igrati zvanične utakmice u rukometu, košarci, odbojci i malom nogometu. Nakon dvorane na Dobrinji i "Ramiz Salčin" na Mojmilu, to je treća sportska dvorana u našoj općini i prva na desnoj obali rijeke Miljacke", naveo je naš sagovornik.

U planu je da ove godine započne i izgradnja osnovne škole u naselju Aneks. Općina Novi Grad je za tu namjenu izdvojila 400.000 KM, a još 250.000 KM je dodala Općina Novo Sarajevo, budući da će u tu školu ići i dio učenika sa područja te općine.

"Čekamo još i da Skupština Kantona Sarajevo usvoji budžet za ovu godinu, kako bismo znali sa koliko novca će Kanton podržati ovaj projekt, nakon čega bismo već za mjesec-dva mogli početi sa radovima, budući da je već izabran izvođač, a to je Unigradnja. Gradnja škole bi trebala potrajati tri godine, a koštat će oko šest miliona KM", rekao je načelnik Općine Novi Grad.

Nadalje, planirana je i dogradnja devet učiona u školi u Dobroševićima, a taj bi projekt Općina trebala realizovati također uz podršku Kantona Sarajevo.

Poticaji za privredu

Općina u ovoj godini planira također nastaviti sa poticajima za privredu te će u tom smislu sklopiti ugovor sa jednom bankom kojoj će uplatiti 200.000 KM za sufinansiranje kamate za kredite koje će uzimati poduzetnici.

"Na ovaj način naši će privrednici moći podići kredit uz kamatu od 1,9 do jedne godine, odnosno 2,9 posto na period od tri godine. Riječ je o fondu od pet miliona KM iz koga će privrednici moći povući do 500.000 KM kredita", pojasnio je Efendić.

Kada je riječ o saobraćajnoj infrastrukturi, planirano je da u ovoj godini bude završena rekonstrukcija ulice Adema Buće, te početak izgradnje kružnog toka u Buća Potoku, koji će Općina raditi u saradnji sa Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo. Općina će izdvojiti 450.000 KM, a projekt bi trebao koštati do 800.000 KM.