Prozvao Ministarstvo
82

Efendić upozorio na problem održavanja javne rasvjete u Novom Gradu: KJKP Park nema kapacitet da to radi

A. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić upoznao je javnost o problemima s javnom rasvjetom u ovoj općini jer je Ministarstvo za komunalnu privredu, prostorno uređenje i zaštitu okoliša posao održavanja dodijelilo KJKP Park koje, kako tvrdi Efendić, nema kapacitet, niti dovoljno stručno osposobljenog kadra za ovaj posao.

Kako je kazao, posljedice toga trpe građani i opća sigurnost.

"Pozivam nadležno ministarstvo da poslove održavanja javne rasvjete pod hitno dodijele firmama specijalizovanim za ove poslove kako je to bilo decenijama ranije. Dok su taj posao radile firme koje za to imaju kapacitet sve je funkcionisalo, a problemi su izazvani isključivo lošim odlukama nadležnih. U javna preduzeća se zaposli prekomjeran broj radnika, uglavnom na nepotrebna radna mjesta i u administraciju, a onda im se plata namiče tako što im se iz budžeta dodjeljuju sredstva za poslove koje oni objektivno ne mogu izvršiti. Uzalud su online aplikacije, i svi drugi načini prijave kvarova, sistem jednostavno ne funkcioniše", kazao je Efendić.

Kako je dodao, nedavno je upitao predstavnike firmi koji su ranije održavale rasvjetu zašto KJKP Park ne uspijeva da radi taj posao i kako su oni to uspijevali.

"Odgovor me prilično iznenadio. Rekli su mi da su oni kada su vršili te poslove imali redovne noćne obilaske svih ulica!!! Pa zar to nema i sada pitao sam? Rekli su mi da koliko oni znaju nema…", kazao je Efendić.