Kontinuirana pomoć
0

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

F. H.
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić ugostio je danas u svom kabinetu ambasadora Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeqa Namoora. Povod za sastanak bila je jedna od donacija Općine Novi Grad u iznosu od 50. 000 KM.

Donacija je putem Ambasade Palestine u BiH upućena za humanitarnu pomoć narodu Gaze.

Na sastanku je razgovarano o dešavanjima u pojasu Gaze, te je istaknuto da čovječanstvo ne pamti takvu brutalnost i takve zločine kao što se vrše nad civilnim, nedužnim stanovništvom pojasa Gaze, nad djecom, ranjenim, bolesnim, gdje se ljudi izgladnjuju do krajnjih granica ljudske izdržljivosti i gdje im se onemogućava da budu liječeni, uništavaju se bolnice i sva moguća infrastruktura koja je potrebna za život.

“Nevjerovatno je u kakvom mi svijetu živimo i da je moguće u ovom, kako ga nazivamo “razvijenom svijetu”, gdje je civilizacija na visokom nivou komunikacije i svijesti, da se dešavaju takvi zločini pred čitavim svijetom. To je činjenica koja nas sve koji živimo na planeti zemlji mora zabrinuti. Teško je naći prave riječi za sve ono što se dešava u Gazi. Mi sa svoje strane dajemo jednu vrstu i moralne i materijalne podrške, i stavili smo se na raspolaganje da u narednom periodu organizujemo i akcije prikupljanja namirnica koje su stanovništvu trenutno najpotrebnije. Želimo palestinskom narodu pružiti podršku da izdrže sve ovo, da ostanu u svojoj zemlji, da dočekaju jednog dana slobodu i da u svojoj zemlji žive slobodno”, kazao je načelnik Efendić.

Naveo je da su i stanovnici Bosne i Hercegovine prije izvjesnog vremenskog perioda također prošli opsadu i teške uslove u gradu Sarajevu, ali teško da se bilo šta može porediti sa ovim što se sada dešava u Gazi.

"I dalje ne prestaju brutalni napadi na civilno stanovništvo, najavljuju se napadi na Rafah, južni dio Gaze u kojem je sada oko 1,5 miliona stanovnika. Pored svega toga što se dešava u Gazi, jedino što možemo je biti podrška palestinskom narodu u ovim teškim trenucima", kazao je Efendić.

Podrška narodu Gaze nedavno je otišla i iz novogradskih škola, organizirani su humanitarni bazari, a prikupljeni novac usmjeren je palestinskom stanovništvu.

Načelnik Efendić ističe da je ponos imati stanovništvo koje ima empatiju i potrebu da pomogne, naročito kada to rade organizacije i ustanove poput škola koje su se uključile u različite humanitarne akcije i pomoći, te dodaje da će Općina direktno, ali i u saradnji sa humanitarnim organizacijama biti i dalje uključena u akcije prikupljanja pomoći za narod Gaze.

Ambasador Namoor je istakao da se sve što se dešava u Gazi, dešava pred očima cijeloga svijeta, dešava se etničko čišćenje, ubijanje i raseljavanje stanovništva.

“Dozvolite mi da se zahvalim bliskom i dragom prijatelju načelniku Semiru Efendiću. Želim reći da mi je bila čast da se odazovem pozivu i posjetim načelnika u njegovom kabinetu. Također, imao sam priliku da ga upoznam sa posljednjim dešavanjima u pojasu Gaze, kao što je i gospodin načelnik mene upoznao sa naporima ove Općine da pruži pomoć stanovništvu u pojasu Gaze, tako da sam zaista zahvalan Općini Novi Grad, načelniku Efendiću i svim građanima općine. Također, želim ponoviti da smo zahvalni svim građanima Bosne i Hercegovine koji su pružili svoju pomoć na različite načine, slanjem finansijske pomoći, ali i dovama”, istakao je ambassador Namoor.

Dodao je da uprkos tragediji koja se dešava palestinskom narodu, neki od sretnih trenutaka predstavljaju pozivi da prisustvuje humanitarnim bazarima koje organizuju djeca u školama, odvajajući od svoga džeparca kako bi pomogli svojim vršnjacima u Palestini.

"Dakle, oni skupljaju humanitarnu pomoć zajedno sa svojim roditeljima i školom, to su zaista napori koje mi nikada nećemo zaboraviti”, rekao je ambasador Namoor.