Reakcija na negiranje
85

Suljagić odgovorio izraelskom ambasadoru u Srbiji: Ili laže domaćina ili je Izrael "otpriznao" genocid

N. V.
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić kasno večeras, pri povratku iz New Yorka, napisao je odgovor na negiranje genocida ambasadora Izraela u Beogradu Yahela Vilana.
Suljagić je svoju reakciju počeo objašnjenjem zbog čega nije mogao odmah reagovati.

"Yahelu Vilanu smo ostali dužni odgovor. Pa evo, dok se vraćam iz New Yorka, da kratko napišem par redova. Dva su razloga izostanka naše inicijalne reakcije. Prvi je to što smo odlučili zatvoriti komunikaciju Memorijalnog centra u finalnoj fazi zagovaranja rezolucije. Smatrali smo to našom odgovornošću i davanjem povjerenja bh. diplomatiji da vodi proces na svim linijama. Drugi je, zato što su ljudi u SMC procijenili da nam je važnije pripremiti kvalitetno jučerašnju konferenciji u Ujedinjenim nacija i da bi nas naša reakcija skrenula s glavne poruke. Prije svega, činjenice. Memorijalni centar Srebrenica je u posljednjih pet godina izgradio most povjerenja u dijalogu između muslimana i Jevreja u zemlji i svijetu. Zahvaljujući tome, nema danas memorijala Holokausta koji dovodi u pitanje genocid u Srebrenici. I to smo postigli jer smo radili i pričali našu priču. Zbog svega toga, Vilanovo negiranje genocida je samo njegovo", kazao je Suljagić.

Također je naveo brojne primjere zvaničnika iz Izraela, koji su podržali rezoluciju i glasno govorili o genocidu koji se u Srebrenici dogodio.

"On (Vilan) predstavlja jedan poluautoritarni režim koji traži podršku od sličnih režima drugdje. A mi znamo i ovih dana gdje su naši prijatelji. Menahem Rosensaft je ponovo bio brana negatorima genocida, Sonat Birnecker Hart je na panelu UN-a govorila u ime žrtava, Honore Gatera iz Kigalija je stao uz nas kao uz svoju braću, Tanya Domi je otvoreno govorila o seksualnom nasilju kao alatu genocida - o čemu se dugo šutilo u kontekstu Srebrenice. Svoje prijatelje stekli smo otvorenošću, poštenjem i razumijevanjem, u oklonostima i pod pritiscima koje ne bih poželio nikome", rekao je direktor MC Srebrenica.

Vilan je rekao da "Izrael nikada nije prihvatio nazivanje zločina u Srebrenici genocidom" i da je pogrešno koristiti taj termin za Srebrenicu. Suljagić je to prokomentarisao činjenicama koje su mu poznate.

"Izrael je do ovog trenutka ispunjavao međunarodne obaveze kroz izručenja optuženih za genocid na zahtjev Suda BiH. Dakle, ambasador ili laže domaćina ili je Izrael zvanično 'otpriznao' genocid. Šta god da je u pitanju, neukusno je i predstavlja prelazak crvene linije", naveo je Suljagić.

Na kraju poručuje kako Vilanova izjava ne targetira jevrejski narod.

"Na tamnoj strani historije koju bira Vilan, u našim očima nikada neće stajati jevrejski narod. On ne govori u ime naroda, a posebno ne govori u ime žrtava Holokausta. I to mi vrlo dobro znamo. A mi, šutiti nećemo. Niti ćemo govoriti samo zato što nam neko drugi govori da bi trebalo. Bilo je odlično i važno ovo što smo radili u New Yorku sa diplomatijom naše države, nadam se da su oni koji nam žele dobro u ovoj zemlji istinski ponosni na naš rad", napisao je Suljagić.