BiH
17

Oprezno vozi, svima pomozi

Klix.ba
Djeca predstavljaju najugroženije učesnike u saobraćaju, bilo da su pješaci, vozači bicikla ili rolera. Svake godine na našim cestama strada oko 700 djece, od toga oko 150 djece predškolskog uzrasta (do šest godina).
Zbog toga je veoma važno da roditelji i društvena zajednica rade na edukaciji djece i na taj način osiguraju njihovo bezbjedno samostalno učešće u saobraćaju.

U želji da daju svoj doprinos smanjenju tragičnih posljedica saobraćajnih nezgoda i edukaciji djece i odraslih, Alta Shopping centar organizuje projekt "Oprezno vozi, svima pomozi".

U subotu 15. i nedjelju 16. juna 2013. od 11 do 16 sati djecu predškolskog uzrasta u Alti očekuju mini auti za vožnju po mini saobraćajnici sa pratećim znakovima i semaforima. Za djecu osnovnoškolskog uzrasta bit će organizovane vježbe vožnje biciklom i takmičenje na specijalnom poligonu sa signalizacijom, a uz stručnu pomoć BIHAMK-a koji je osigurao i edukativne brošure, slikovnice i bojanke za svu djecu. Takmičiti se mogu djeca godišta 2000, 2001, 2002. i 2003. Prije takmičenja stručno osoblje će obaviti teoretsku i praktičnu edukaciju zainteresovane djece.

Svu djecu/učesnike očekuju zanimljivi pokloni, a pobjednike takmičenja u vožnji biciklom očekuju super nagrade - bicikli! Projekat su podržali Lino, BIHAMK, MUP KS, Cappy Junior i BSO.