Savjeti za vozače
119

Očistite automobil od snijega: Kako da budete sigurniji i izbjegnete isključenje iz saobraćaja

A. M.
Svi automobili koji zimi nemaju ''sklonište'' prepušteni su bijelom pokrivaču, mrazu i ledu. Koliko je poželjno očistiti snijeg zbog praktičnih, ali i sigurnosnih razloga, utoliko je to zakonom propisano.

Zima je period kada najviše imamo fizičkih aktivnosti oko automobila. Lopata, četka, strugalica za led, razno-razni sprejevi. Sve je to dio zimskog arsenala s kojim se vlasnik vozila može razgibati i zagrijati prije sjedanja u vozilo i kretanja na cestu. Osim toga, tih par minuta skidanja snijega, struganja staklenih površina ili bar korištenja nekog od mnogobrojnih sredstava u tekućem obliku koja rastapaju snijeg i led, sasvim je dovoljno da se i motor razbudi prije podizanja obrtaja.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iako su zime postale blaže, snijeg zna iznenaditi kad se najmanje nadate. Neophodno ga je skinuti s cijele površine vozila, ne samo sa vjetrobrana, jer za to postoji nekoliko valjanih razloga. Prije svega, ako smo očistili staklene površine, a pri tom mislimo na sva stakla i retrovizore, trebali bi smo skinuti i snijeg s ostalih dijelova karoserije, pogotovo s krova da nam isti ne bi tokom vožnje, odnosno kočenja sletio na vjetrobran i tako smanjio vidljivost. Kako se auto zagrijava tokom vožnje, snijeg se počne topiti i kliziti.

Jedno blaže kočenje i on je već na ''šoferšajbni'' što može značajno ugroziti sigurnost i vas i ostalih učesnika u saobraćaju. Povreda pješaka ili incident s drugim vozilom uslijed smanjene vidljivosti, pogotovo u ranim jutarnjim satima, je zadnje što vam treba u tom trenutku.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Također, snijeg koji klizne sa prednjeg (ili zadnjeg) poklopca na svjetlosna i signalizacijska tijela također može uticati na sigurnost, jer drugim učesnicima u saobraćaju ne dajte adekvatne signale o eventualnoj promjeni pravca kretanja. Istovremeno, još uvijek ima onih koji očiste samo prednje staklo, dok bočna i zadnje ostavljaju pod ledom i snijegom. To je pogrešno iz više razloga, a najviše zbog ograničenog polja vidljivosti vozača, ali i smanjene vidljivosti za vozila koja se kreću iza vas. Prema tome, treba očistiti sve površine, jer jedino tako ste sigurniji u saobraćaju.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

S druge strane, Službeni glasnik BiH precizno donosi pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima. Prema članu 5 ovog pravilnika (Čišćenje vozila) ovlašteno lice nadležnog organa unutrašnjih poslova može isklјučiti iz prometa motorno i priklјučno vozilo na kojem se nalazi snijeg ili led koji bi mogli utjecati na kretanje vozila u saobraćaju, odnosno preglednost vozača i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju. Dakle, skinite snijeg s automobila, jer možete biti isključeni iz saobraćaja.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Snijeg se također može zadržati na ispušnom sistemu, dok led može biti problematičan za kočnice i ovjes, a redovan je neprijatelj metlica brisača i gumenih dijelova, Dakle, sve dok nismo okovani pravom zimom i teškim snijegom, lakše nam je voditi računa o automobilu i čišćenju snijega. Ne zanemarujte ove činjenice, jer sigurnost bi trebala biti na prvom mjestu.