Reagovao na najavu
98

Načelnik Istočne Ilidže o podizanju ogledala na entitetskoj liniji: To je revanšizam i samovlašće

A. Z.
Marinko Božović (Foto: Facebook)
Marinko Božović (Foto: Facebook)
Nakon što su iz Općine Novi Grad najavili da će na teritoriji Federacije podići veliko ogledalo ukoliko se ne odustane od nelegalne izgradnje zgrade na parkingu u ulici Gandijeva, oglasio se načelnik općine Istočna Ilidža Marinko Božović.
Ideju je nazvao neozbiljnom i populističkom, navodeći da ona nema nikakvu šansu za realizaciju, jer je, kako kaže, lišena svake opravdanosti i svrsishodnosti. Tvrdi da je riječ o zadiranju u granice entiteta.

"Entitetska linija, koju je 2001. godine odredio nezavisni arbitar Šeridan, svojom definicijom jasno crta granicu između dva entiteta i, shodno tome, uspostavlja entitetske nadležnosti. Prvo i najvažnije, Općina Novi Grad nije nadležna na dijelu parkinga koji se nalazi u Ulici Ive Andrića, na teritoriji općine Istočna Ilidža i Republike Srpske. Donošenjem pomenute Odluke 2001. godine tri velika parkinga na Dobrinji, koji se nalaze na entitetskoj liniji razgraničenja, su pripali Federaciji BiH. Opština Novi Grad je promjenom namjene ovih parking prostora u potpunosti onemogućila građane Istočne Ilidže, nastanjene na Dobrinji, da koriste navedena parkirališta koja im pripadaju. Na platou javne garaže na Dobrinji 1 potpuno neopravdano je zabranjeno parkiranje stanarima, dok se plato javne garaže na Dobrinji 4 koristi kao poligon za obuku vozača, a korištenje javne garaže se naplaćuje. Na tom istom platou javne garaže, koji je namijenjen za obuku vozača, a ne parking prostor stanara, prije više godina Općina Novi Grad je postavila ogradu i fizičku granicu između entiteta, čime su dali potpuno novi kontekst liniji 'Šeridanovog flomastera'", navodi Božović.

U nastavku svog saopćenja osvrće se na izgled Dobrinje, navodeći da je on "značajno izmijenjen u odnosu na prvobitni i prijeratni plan, samom izgradnjom vjerskih objekata na zelenim površinama ovog naselja".

"Što se tiče građenja u Ulici Ive Andrića procijenili smo da taj dio parking prostora, koji se nalazi na našoj teritoriji, nije adekvatno iskorišten svih ovih godina te da tom dijelu naše općine možemo dati potpuno novi smisao i namjenu. Proces izgradnje same zgrade ne ugrožava Gandijevu ulicu, Općinu Novi Grad ili entitet FBiH, jer se sve aktivnosti u vezi sa građenjem vrše iz pravca Ulice Ive Andrića, a neće ugrožavati ni parking stanovnika Gandijeve ulice, s obzirom na to da ćemo realizovati projekat javne garaže, sa preko 200 parking mjesta, na otprilike 100 metara udaljenosti od pomenute lokacije. Naglašavam da se ovakvim istupima narušava ugled Općine Istočna Ilidža i nanosi šteta poslovanju investitora, te ćemo, ukoliko se sa napadima ne prestane, biti prinuđeni da podnesemo tužbe protiv odgovornih osoba", poručio je Božović.

Tvrdi da općina na čijem je čelu nije izdala građevinsku dozvolu za objekat koji na bilo koji način može izazvati vjersku ili nacionalnu netrpeljivost, već za objekat koji će na reprezentativan način obilježiti ulazak na teritoriju grada Istočno Sarajevo i općine Istočna Ilidža.

"Sa druge strane, predstavljanje projekta 'Ogledalo' je čisti revanšizam, nelegitiman pritisak i samovlašće. Ukoliko je cilj ovog projekta da se napravi fizička granica na entitetskoj liniji, plašim se da će nas predstavnici Općine Novi Grad, svojim nepromišljenim postupcima, natjerati da obnovimo davno zaboravljenu ideju takvog istog razgraničenja između Republike Srpske i Federacije BiH iz 1998. godine.

Sve zajedničke ideje, kojima će se unaprijediti kvalitet života stanovnika obje općine, iz Općine Istočna Ilidža su uvijek podržane, a primjer je rekonstrukcija Trga kralja Aleksandra i Trga sabora bosanskog na Dobrinji 1. Ovakvim nastupima, kojima se širi mržnja i potpiruju vjerske i nacionalne razlike, nijedan od entiteta neće prosperirati i nadam se da je to kolegama iz Općine Novi Grad jasno. Razočaravajući su srbomrzački komentari na pomenutu temu, te ovom prilikom apelujem na kolege iz susjedne općine u FBiH da usmjere energiju ka njima, jer su oni 'ogledalo' raspoloženja stanovnika FBiH", poručio je Božović.