BiH
0

Lajčakov nasljednik mogao bi biti poznat 23. februara

FENA
Pitanje nasljednika Miroslava Lajčaka moglo bi biti riješeno do 23. februara, kada će zasjedati ministri vanjskih poslova EU, što će biti prilika da zvanično potvrde jedno ime, saznaje nezvanično Fena.

-Sljedeći sastanak ministara vanjskih poslova EU na kojem bi zvanično mogao biti imenovan specijalni predstavnik EU za BiH je 23. februar, kazao je Fenin izvor.

U međuvremenu se vode konsultacije na nivou EU da bi se došlo do jednog kandidata, a paralelno se vode razgovori i sa zemljama članicama Vijeća za implementaciju mira (PIC) koje nisu u EU, kako bi kandidat bio prihvatljiv i za funkciju visokog predstavnika.

Zemlje članice su imale rok do 6. februara da dostave Briselu imena svojih kandidata za visokog predstavnika. Dostavljeno je više imena te slijede konsultacije među zemljama članicama da bi se postigao konsenzus u vezi s jednim kandidatom.

-Uobičajena procedura je da se to prvi put zvanično razmatra na nivou Odbora za sigurnosna i politička pitanja, koji zasjeda dva puta sedmično u Briselu. Pretpostaviti je da bi o tome prvi put mogli razgovarati u petak, naveo je Fenin izvor.

U Uredu visokog predstavnika (OHR) i specijalnog predstavnika EU (EUSR) napominju da do imenovanja Lajčakovog nasljednika nema vakuuma.

-Konsultacije zemalja članica se nastavljaju da bi se što prije pronašlo rješenje, a u međuvremenu Miroslav Lajčak ostaje visoki predstavnik, kazali su Feni u OHR-u.