Komentari (94)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
kvalitet obrazovanja apsolutno nije upitan ... zna se da je srozan do daske ... kao i sve ostalo
vjeronauku izbaviti iz škole
Za kulturu življenja se u potpunosti slažem, kao i za zdrave životne stilove. Likovno ukinuti, a uvesti umjesto crtanje i modelarstvo sa praktičnim radom i bez ocjena. Muzičko ukinuti ili ostaviti ga po izboru. A bogami fizičko 5x sedmično i to sa strogim ocjenama
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
U prosvjeti završi možda 20% (ako ne i manje) onih koji stvarno žele raditi sa djecom i biti učitelji, nastavnici, odgajatelji, profesori i sve ostalo. Svi oni ostali su tu isključivo jer se nisu snašli za poslove na kojima se radi manje i zarađuje više, jer su bili lošiji i sporiji od kolega na fakultetima. Onda dobijete kvazi-veličine koji na djeci liječe sve svoje komplekse, npr. učiteljicu koja lijepo precrta rečenicu "PTICA PJEVA" i ispravi je na "PTICA PIJEVA" djetetu u prvom razredu osnovne. Nemojte ni pričati o reformama ako nećete napraviti najstrožiju moguću evaluaciju, pa reviziju, pa reformu sistema odabira, upošljavanja i trajne edukacije kompletnog obrazovno-odgojnog osoblja na svim nivoima obrazovanja. A one učitelje, nastavnike i profesore koji su strah i trepet svima i kojima ni direktori škole "stvarno ne mogu ništa" otjerajte. Ili im dajte da budu domari, čistači, portiri jer nisu za bolje.
Tebi izgleda dijete ima problema u skoli i ti krvis sve osim sebe i svog djeteta koje ima tablet al nece uzeti kjnigu u ruke, bolje ti je potrudi se malo oko svog djeteta a ne krivi druge za njegov i svoj neuspjeh.
Izvini Doktore ako ću te razočarati, nemam djece u školi. Totalni promašaj. Iako se u suštini slažem s tobom da djeca treba da se hvataju knjige i da se ne vade na loše nastavnike "koji ih mrze" i slične izgovore, pa hvala na dobronamjernom savjetu. Međutim, znam s kim sam sve studirao i ko je gdje završio, i igrom slučaja znam to isto za od generacije mojih roditelja do dan današnjih fakulteta, iz prve ruke, a i radio sam i radim često i sa srednjim i osnovnim školama, i fakultetima.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Kvalitet se ne može dovesti u pitanje iz jednostavnog razloga: "KVALITETA NEMA."
koji kvalitet??
a sada je kvalitet kao neosporan? hahaahhaah
menscini da smo svi mi pokusni kunici?!
Uvesti varijabilnu kibernetiku i kung-fu, historiju izbaciti!
mislim da je onaj sistem bio puno bolji sta ce dijete od 6 godina u skoli uzimamo djeci jednu godinu zivota jednu godinu igre odrastanja to se ne moze mjeriti niti platiti.... ljudi o cemu pricate,kakvo skolovanje djeteta od 6 godina, da je to kako je i planirano prvi razred da se igraju kao u obdenistu,ovako odmah da uce zadaca i sve ostalo,vjeronauka od 1-9 po 2 casa u sedmici a ukinuti casove fizike biologije historije geografije( sada ispade vejronauka vazniji predmet i od matemaitke ako nista isto u rangu)??? i uce sure na casu ko hoce da uci ide se u mekteb crkvu i uce se kako bi bilo da djeca pravoslavna i katolicka (na sto bi imala prava) da traze da njima dolaze pravoslavni vladika ili katolicki svescenik... svi bi se digli na noge... ovo obrazovanje nema smisla i cim prije vratiti stari sistem!!!
Vejronauci nije mesto u skolkskom obrazovanju, bar ne u ovakvkom obliku kakvom postoji Mektebska nastava na kojoj se uce sureta namazi i sve ostalo, skola nije mjesto za to onda su trebali napraviti kabinet za vjernoauku sa tepihom da se skine obuca, jer kada se izovaraju bozije rijeci (uce sureta) treba da je cisto tijelo, mjesto i odijelo koliko ja znam, a kakva sada to djeca izlaze niko se ne zna ni pozdraviti sa starijim od sebe, da je ta vjeronauka doniejla nesto pozitivno ok, ovako djeca izlaze ne obrazovana!!! samo kod nas se mejsaju kruske i jabuke zna se sta je vejrsko obrazovanje a zna se sta je skolsko uvjek se znalo... ali kod nas ako si protiv vejronauke odmah si proti islama!!! Vjeronauka je jedno a Islam je drugo.. sam naziv Veronauka bi trebalo da bude izucavanje o svim vjerama a ne samo islamskoj vjeri.. onda bi trebalo promjeniti naziv umjesto VEjronaka neka pise Islamsko obrazovanje!!!
Zato treba uvesti Kulturu religija na svim nivoima. Fin predmet sa kojim izucavas sve vjere. Dosta gradiva za obraditi. Samo se trebas nadati da ces imati dobrog i zainteresovanog profesora.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
More riječi a ništa konkretno... i šta ćemo mi sa djecom koji već pohađaju školu po ovom nakaradnom sistemu? Šta ovo znači za moje djete koje ste već dobro izmaltretirali ovim eksperimentom? Užas!
Koji kvalitet??
cuj kvalitet... more bit bidne .. a more bit nebidne... klavitete nemaaaa
Mi pričamo o obrazovanju, a većina građana nema osnovne kulture.
Veronauka zamijenila Marxizam. Nista protiv religije i sam sam vjernik ali ovo je samo pokusaj vjerskih i politicki lidera ka ideologizaciji vjere. Kada kada na svakom cosku imamo crkve i dzamije zasto vjeronauka u skolama. Ta i takva "vjeronauka" nije u funkciji instinske vjere.
slazem se Vjeronauka nista nije dobro doniejla u skolama da je pokazalo ikakav napredak ok . a ovaj el-mehdi je neki taliban dok mu se ovoliko svidja veronauka. a sto se tice vejronauke i klanja sta se onda izucava na vjeronauci kako trebaju muslimani da se raznesu bombama kako je jedino dzihad pravi put, kako suniti nevaljaju a samo su sijiti muslimani... kako komsije pravoslavci srbi i kriscani hrvati ne valjaju??? ja sam citao da je islam vjera ljubavi i tolerancije,a ne to sto ti pises da su nas klali zbog marksizma.. sta se desava u siriji sto dole kolju dole nije bilo marksizma???
El-mehdi, vjeronauk je uvijek postojao. Ja sam isao u jedan u obliznjoj dzamiji. Vjera se mnogo cesce iskoristava u sukobima nego sto zelis da priznas. 90-tih sa i bez vjeronauke u skoli bilo bi nam isto...
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Sa sve vecim brojem nastavnika/profesora i sve manim brojem djece bojim se da ce se pod pritiskom ovih prvih poceti izmisljati raznorazni predmeti samo da bi se dobili/zadrzali poslovi, kao sto je izmisljen 9 razred. U tom slucaju ce nam djeca nagrebusiti, bez djetinjstva i gomilom nepotrebnog teoretskog znanja koje se zaboravi za par dana. Takode, profesorsko/nastavnicko zanimanje je jedno od najgospodskijih, malo radnih sati, veliki/mali raspust, sigurno penziono / plata itd.
Ne brinite. Gore ne može biti.
U OKVIRU REFORME, RASTERETITE DJECU,SUVISMIH STVARI.-SKINITE IM RUKSAKE S LEDZ A.-ILI JE MOZDA CILJ DA NAUCE NOSITI TESKO BREME ZIVOTA UBIH-
rusaci su nešto drugo ... tu je cilj samo da nam se izbiju pare iz džepa