Rijaset IZ optužuje
0

'FTV kompromituje islamske institucije'

FENA
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini uputila je danas muslimanima poruku da nezadovoljstvo i protest protiv kršenja svojih ljudskih i vjerskih prava, koja su garantirana zakonima, i protiv vrijeđanja njihovih duhovnih vrijednosti iskazuju onako kako je to zakonom predviđeno.
  • Jedan od puteva je da negodovanje iskažu svojim predstavnicima u parlamentu, jer oni koji su na izborima tražili podršku muslimana i obećavali da će štititi i njihove interese neka ispune svoja obećanja - navedeno je u poruci Islamske zajednice "u povodu brojnih poziva i zahtjeva muslimana iz cijele BiH u kojima oni izražavaju ogorčenost i uznemirenost nezapamćenom javnom medijskom kampanjom Federalne televizije usmjerenom na kriminaliziranje Islamske zajednice, njeno brutalno ušutkivanje, udar na slobodu i čast muslimana te na progon islamskih autoriteta".

Razumijevajući negodovanje muslimana, Islamska zajednica "podsjeća" da je Parlament FBiH "osnivač najglasnijeg medijskog eksponenta kompromitacije islamskih institucija, Federalne televizije, javnog servisa, čiji upravni odbor postavlja parlament i čiji rad, među ostalim, kroz pretplatu plaćaju i muslimani".

S obzirom na ovu činjenicu neobjašnjivo je da javni medij može djelovati mimo volje osnivača, naglašeno je u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Islamska zajednica je, naglašeno je, po svom poslanju i islamskim načelima dužna tražiti poštovanje u javnom prostoru prema vrijednostima islama te ljudski i civiliziran odnos, onako kako se Islamska zajednica i muslimani odnose prema vrijednostima drugih tradicija i svjetonazora.

  • Zbog vrijeđanja, ismijavanja, izrugivanja i progona jedne vjerske zajednice i njenih pripadnika, muslimani mogu svoje nezadovoljstvo iskazati Federalnoj televiziji i Regulatornoj agenciji za komunikacije - poruka je iz saopćenja, uz apel muslimanima da kroz izražavanje svoga nezadovoljstva ne posežu za bilo kakvim nasilnim i vanzakonskim sredstvima, iskazivanjem agresivnosti, verbalnih prijetnji, uvredama, govoru mržnje ili huškačkom jeziku.

Islamska zajednica u BiH apelira i na sve odgovorne u javnom životu da predano rade na eliminiranju bilo kakvih tenzija i da se poštuje dignitet svake osobe bez obzira na naciju, vjeru i kulturu.