Potvrda diskriminacije
30

Faris Vehabović o presudi "Pudarić": Dokaz problema u Ustavu i Izbornom zakonu BiH

V.K.
Faris Vehabović
Faris Vehabović
Sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović u razgovoru za Klix.ba prokomentirao je današnju odluku ove institucije da uvaži tužbu Svetozara Pudarića protiv Bosne i Hercegovine.
Kako je istakao Vehabović u razgovoru, presuda Evropskog suda za ljudska prava još jednom je pokazala probleme koje Bosna i Hercegovina ima kada je riječ o Ustavu i Izbornom zakonu.

"Presuda se odnosi na poznati problem koji postoji u Ustavu BiH, a u ovom slučaju i u Izbornom zakonu, jer se zabranjuje pripadnicima određene etničke grupe da se kandiduju za članove Predsjedništva BiH ako im je prebivalište u drugom entitetu. Sud je utvrdio da takva odredba Izbornog zakona nije u skladu s Evropskom konvencijom. Također, ovdje je dodatno ukazano na već postojeći problem, jer je Izborni zakon BiH pravo kandidovanja dodatno suzio tako što kandidat mora dolaziti iz jednog entiteta", rekao je Vehabović.

Pored presude "Pudarić", Bosna i Hercegovina se suočava s brojnim drugim presudama koje i dalje nije provela.

"Ovo je dodatni pritisak na Bosnu i Hercegovinu da konačno krene u izvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava. BiH je, kada je prihvatila da postane članica Vijeća Evrope, prihvatila i određene obaveze, a te obaveze se odnose i na određeni prijenos nadležnosti na Evropski sud", jasan je Vehabović.

Kako ističe Vehabović, presude Evropskog suda za ljudska prava Bosni i Hercegovini moraju biti prioritet kada je u pitanju izvršavanje odluka.

"Međunarodna obaveza BiH je da izvrši i čitav niz presuda koje se odnose na izborno zakonodavstvo prije nego što pristupi izvršavanju odluka Ustavnog suda. Evropski sud za ljudska prava je donio odluku, ali ona nažalost nije prva u nizu. Suština odluke jeste u tome da Konvencija počiva na zaštiti čovjeka, individue, a ne pripadnika naroda i mislim da je to početna tačka s koje treba početi rješavati ovaj problem", zaključio je u razgovoru sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović.