Ne odustaje od borbe
114

Azra Zornić najavila nove krivične prijave zbog neprovođenja evropskih presuda, sumnja i na Schmidta

A. L.
Azra Zornić
Azra Zornić
Apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić najavila je nove krivične prijave zbog neprovođenja evropskih presuda, a kazala je kako sumnja i na visokog predstavnika Christiana Schmidta.
"Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima stoji u članu 1. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN-a iz decembra 1948. Ova UN-ova rezolucija nam je kroz svojih 30. članova pružila društveno pravnu normu koja je poslužila kao temelj za međunarodni ugovor - Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda iz 1950. godine koja je vremenom dopunjena sa 12 Protokola",kazala je.

Konvencijom je, kako dodaje, ustanovljen Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu (čl. 19.). Podsjeća da su se države potpisnice Konvencije obvezale da će se podvrgnuti konačnoj presudi Evropskog suda u svakom sporu u kojem su stranke, a odgovornost za primjenu Konvencije uz Sud dijeli Odbor ministara koji je nadležan za nadzor nad izvršenjem presuda Evropskog suda. Također, podsjetila je i na to da je Konvenciju sa svim protokolima BiH ratificirala 1997. godine.

Kako kaže, tim uvodom je htjela naglasiti odgovornost BiH za implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Dakle, pravno gledano ne postoji niti smije biti bilo kakva prepreka u sprovođenju pomenutih presuda. U julu ove godine će biti punih 10 godina od donošenja presude u predmetu Zornić v. BiH. Svih ovih 10 godina etno-nacional-šovinisti svojim političkim djelovanjem, bolje rečeno zloupotrebom svoje političke moći, uz svesrdnu pomoć susjeda iz Hrvatske i Srbije, koje pretenduju na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, sprječavaju svaki pokušaj provedbe moje presude", kazala je.

Dodaje da Christian Schmidt, u ulozi visokog predstavnika nadležnog za civilni aspect dejtonskog mirovnog sporazuma, "zloupotrebljava svoju poziciju te po nalogu Plenkovića obstruira svaki pokušaj implementacije" njene presude.

"On čak i ne pokušava prikriti svoj servilni odnos prema premijeru Hrvatske, dapače na stranici OHR-a i u medijima se hvali svojim podaničkim odnosom prema Plenkoviću i Vučiću. Da li je došlo vrijeme da se imenuje novi visoki predstavnik koji će u punom kapacitetu obnašati tu dužnost u korist BiH i svih njenih građana?", pita se Zornić.

Kako kaže, nakon 19 godina neće odustati od svoje borbe "od sudski izborenog prava da mi bude dozvoljeno da sam po nacionalnosti Bosanka bez etničke ili bilo koje druge pripadnosti, jer smatram da je to lični i privatni izbor svakog pojedinca naše domovine."

"U tome mi veliku podršku i pomoć daje i naša dijasproa, a naročito udruženje iz Brisela pod nazivom GratiArtis koje je iniciralo online sastanak sa Delegacijom za odnose sa Kosovom i BiH pri EP. Predsjedavajući Franz Romeo je na njihov prijedlog uputio pozive članovima Kruga 99 i drugim relevantnim intelektualcima da 5. marta učestvujemo u navedenoj sesiji. Incidentno ponašanje ultranacionaliste Ladislava Ilčića, akademskog glazbenika i profesora violine, hrvatskog europarlamentarca u pokušaju da derogira kompletnu sesiju i sve njene učesnike pri tome prijeteći da će protestirati kod predsjednice EP Roberte Metsola protiv gospodina Romeo jer je omogućio slobodno mislećim-intelektualcima da iznesu svoje stručno mišljenje o situaciji u BiH", kaže Zornić.

Dodaje da se njena borba nastavlja i kroz komunikaciju sa Odborom ministara nadležnim za nadzor za izvršenje presuda ESLJP od kojeg će zahtijevati "da posegne sa radikalnim prijedlogom za isključenje BiH iz Vijeća Europe!"

"Ovi spinovi o napredovanju BiH na putu ka punopravnom članstvu u EU imaju za cilj predizbornu kampanju kako europarlamentaraca u junu ove godine tako i domaćih političara koji se pripremaju na ovaj način za oktobarske općinske izbore", kazala je.

Svoju borbu nastavlja i na "domaćem terenu" kroz podnošenje niza krivičnih prijava "protiv lica zaduženih i odgovornih za ne sprovođenje presuda ESLJP."

"Kao legalista, vjerujem u naše tužilaštvo i sudstvo da će raditi svoj posao u skladu sa zakonom i Konvencijom", navela je na kraju.