BiH
3

Čengić: Jednomjesečna beba najmlađa ekshumirana žrtva u Sarajevu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na području Sarajeva, odnosno deset prijeratnih sarajevskih općina, još se kao nestale vode 568 osoba, od toga 361 osoba su bošnjačke, 185 srpske i 22 hrvatske nacionalnosti. Nakon rata je s 542 lokaliteta ekshumirano 1.113 žrtava, od toga su 43 masovne grobnice s 540 žrtava. Žrtve srpske nacionalnosti ekshumirane su na 332 lokaliteta odakle je ekshumirano 416 žrtava, od toga pet masovnih grobnica iz kojih je ekshumirano 76 žrtava, kazala je u razgovoru za Agenciju FENA glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Najveća masovna grobnica pronađena je na području sarajevske općine Ilidža, na gradskom groblju "Vlakovo“, iz koje je ekshumirano 75 žrtava. Riječ je o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

"Na području općine Ilijaš pronađen je najveći broj grobnica. Dosad je otkriveno 48 grobnica, od toga šest masovnih, u kojima su pronađena tijela 152 ubijene žrtve bošnjačke nacionalnosti. Među najvećim su masovna grobnica u mjestu Vukasovići, zaseok Ravne, na području Ilijaša iz koje je ekshumirano 48 bošnjačkih žrtava, u mjestu Žerovanj na području Ilijaša 31 žrtva i Lješevo s 22 žrtve", kazala je Čengić.

Navodi da je na području općine Vogošća iz masovne grobnice na lokalitetu Tihovići ekshumirano 20 žrtava, na lokalitetu Svrake devet žrtava i šest na lokalitetu Ljubina.

"Iz masovne grobnice Ljubina ekshumiran je imam Hasib Ramić i kompletna njegova obitelj, supruga Šefika i četvero djece: Muhamed koji je imao 13 godina, Meliha devet, Ahmed četiri godine i Amina, beba od mjesec dana, koja je i najmlađa žrtva pronađena na području Sarajeva. Imam Ramić i njegova obitelj ubijeni su 1993. na području Vogošće", kazala je Čengić.

Grobnice u blizini zgrada

Na području Trebevića, na lokalitetu Petrovačka krivina, pronađena je masovna grobnica s 28 žrtava. Riječ je o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim na području Grbavice.

Na području Grbavice iz masovne grobnice koja je pronađena u garaži stambene zgrade ekshumirani su posmrtni ostaci pet žrtava.

"Na pravoslavnom groblju Miljevići u Lukavici pronađene su tri masovne grobnice iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 12, 10 i šest žrtava i 40 pojedinačnih grobnica. Riječ je o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti", navela je Čengić.

Prema njenim riječima, na groblju Vranješ u Lukavici iz masovne grobnice ekshumirano je 13 žrtava i 38 s pojedinačnih lokaliteta. Riječ je o žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima je pronađena najstarija žrtva ubijena na području Grbavice, Ćato Ala, rođena 1898. godine.

"Kada je riječ o žrtvama srpske nacionalnosti ekshumirano je 416 žrtava na području Sarajeva. Riječ je o 372 pojedinačna lokaliteta i pet masovnih grobnica. Najveći broj žrtava ekshumiran je na gradskom groblju Lav - 256 žrtava uglavnom s pojedinačnih lokaliteta i iz jedne masovne grobnice u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci 36 žrtava srpske, hrvatske i bošnjačke nacionalnosti", kazala je Čengić.

Na području Ilijaša pronađene su dvije masovne grobnice i to na pravoslavnom groblju "Vela“ 20 tijela i pet tijela u selu Krtine na području Ilijaša.

"Na području općina Novi Grad i Novo Sarajevo ekshumirani su posmrtni ostaci 43 osobe. Riječ je o pojedinačnim grobnicama koje su se nalazile u neposrednoj blizini zgrada i parkovskim površinama. Na području Ilidže ekshumirani su posmrtni ostaci 14 osoba srpske nacionalnosti iz pojedinačnih grobnica na gradskom groblju Vlakovo", navodi Čengić.

Ističe da su u posljednjih nekoliko godina najveći rezultati u procesu traženja nestalih osoba na području Sarajeva ostvareni na području sarajevske općine Hadžići. Iz masovne grobnice na lokalitetu Krupac 2004. ekshumirani su posmrtni ostaci 12 žrtava. Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti, stanovinicima Hadžića.

Još 568 nestalih na području Sarajeva

Na lokalitetu Đurđevača, na području planine Igman, 2010. pronađena je masovna grobnica u kojoj su se nalazili posmrtni ostaci 14 žrtava, na lokalitetu Miševići 2012. iz zajedničke grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci dviju žrtava i u krugu bivše kasarne vojske RS-a u Kasetićima 2013. godine iz masovne grobnice ekshumirano je šest žrtava.

"Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim u toku proteklog rata, a u grobnici u krugu bivše kasarne pronađeni su pripadnici Armije BiH", precizirala je Čengić.

Također su rađena probna kopanja u više navrata na području Ali-pašinog Polja, Krupca, Darive i Velešića, a tragalo se za žrtvama srpske nacionalnosti. Izvršena probna kopanja nisu dala rezultate.

Čengić podsjeća da je na lokalitetu Bulevar Meše Selimovića ekshumacija rađena u dva navrata, u novembru 2012. i u junu 2013. godine, kojom prilikom su pronađene sitne kosti.

"Pristigli DNK nalaz pokazao je da je riječ o jednoj osobi, Slobodanu Odžakoviću, koji je prema našim evidencijama nestao na lokalitetu Žuči", pojasnila je Čengić.

Kako je kazala, u posljednjih šest mjeseci, tačnije od aprila 2013. izvršeno je detaljno pretraživanje gradske deponije u Buča Potoku na području sarajevske općine Novo Sarajevo, gdje se pretpostavlja da se nalaze posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti. Dosad su pronađene samo sitne kosti ljudskog porijekla, a pristigli DNK nalaz pokazao je da je riječ o civilu bošnjačke nacionalnosti Šefiku Pecikozi koji je nestao iz Psihijatrijske bolnice na Sokocu krajem 1994. godine.

"Prema evidencijama Međunardnog komiteta Crvenog križa, a evidencije ove međunarodne organizacije su najtačnije i najpouzdanije, na području Sarajeva, računajući sve prijeratne sarajevske općine, još se kao nestale osobe vodi 568 osoba, od toga 361 žrtava bošnjačke, 185 srpske i 22 hrvatske nacionalnosti", kazala je u razgovoru za Fenu glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.