Imenovana prije dva dana
45

Saliha Đuderija novi član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH

M. G.
Saliha Đuderija (Foto: Screenshot)
Saliha Đuderija (Foto: Screenshot)
Privremeni Upravni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INOBiH) na sjednici održanoj u ponedjeljak donio je Odluku o imenovanju Salihe Đuderije na mjesto člana Kolegija direktora INO-a BiH.

Đuderija je imenovana na ovu poziciju po okončanju konkursne procedure koja je provedena nakon iznenadne smrti Muje Hadžiomerovića, a koji je na funkciju člana Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine imenovan 2021. godine.

Prije njega na ovoj poziciji je dugo vremena bio Amor Mašović.

Saliha Đuderija je po zanimanju je diplomirani pravnik i magistar kriminalističkih nauka.

Od 2009. godine pa do danas radila je na poziciji pomoćnice ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Prethodno je radila na pozicijama šefice Odjeljenja za zaštitu ljudskih prava, pri Sektoru za ljudska prava u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice te kao šefica Odjeljenja za pravne i normativne poslove u Federalnom ministarstvu rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica.

Đuderija je bila članica radne grupe koja je radila na Zakonu o nestalim osobama i Sporazumu o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale osobe BiH između Vijeća ministara BiH i Međunarodne komisije za nestale osobe.

Također je sudjelovala u koordiniranju i izradi različitih planova, strategija i projekata u oblasti ljudskih prava te je bila i edukator i voditelj više od 60 radionica vezanih za promociju ljudskih prava, saopćeno je iz INO-a BiH.

Inače, Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine je javna ustanova koja koja se bavi pitanjem osoba koje su nestale tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Obveza Instituta je pronaći nestale osobe i uspostaviti Centralnu evidenciju nestalih (CEN) osoba u Bosni i Hercegovini. Sjedište Instituta je u Sarajevu.