Nagrađena prije 20 godina
116

Halle Berry: Boli me što sam jedina crnkinja koja je osvojila Oscara za najbolju glumicu

I. B.
Ovaj trenutak za Halle je bio životno iznenađenje (Foto: Twitter)
Ovaj trenutak za Halle je bio životno iznenađenje (Foto: Twitter)
Kada je prije tačno 20 godina otišla na dodjelu Oscara, glumica Halle Berry nije mogla ni slutiti da će upravo ona osvojiti prestižnu nagradu za glavnu ulogu u svom filmu "Monster's Ball". I danas, to joj se čini nevjerovatnim, a boli je i jer se niz nije nastavio.

"U tadašnjim vremenima ako niste osvojili Zlatni globus, niste osvojili ni Oscara, tako da sam se prilično pomirila s tim, Misilia sam 'Divno je biti ovdje, ali neću pobjediti'", rekla je Halle kojoj je Zlatni globus iskliznuo iz ruke kada ga je osvojila Sissy Spacek.

Danas, Halle je i dalje u nevjerici, a posebno je boli činjenica da je ona i dalje jedina crnkinja koja je osvojila Oscara za najbolju glumicu.

"Moja nagrada nije otvorila vrata drugima. Činjenica da više niko ne stoji pored mene je srceparajuća", izjavila je glumica za New York Times.

U svom emotivnom govoru, Halle je istakla kako nedostatak nagrađenih glumica ove rasne pripadnosti ne umanjuje sjajan posao koje su učinile i još čine njene kolegice, dok su od tada za najbolje glumce Oscarom nagrađeni Jamie Foxx i Forest Whitaker.

"Ne možemo suditi o uspjehu i napretku po broju nagrada koje smo dobili. Nagrade su šlag na tortu, one nam govore da smo bili izuzetni ove godine, no da li to znači da ako ne dobijemo nijednu, nismo bili sjajni, uspješni? Da ne mijenjamo svijet svojom umjetnošću i da naše šanse ne rastu?", zapitala se glumica.

Ove godine u kategoriji najbolje glumice nije nominovana niti jedna crnkinja, a 94. po redu dodjela Oscara održati će se 28. marta.