Dani Kantona Sarajevo
66

U BKC-u prikazan dokumentarni film "Planet Sarajevo" reditelja Šahina Šišića

L. R.
Projekcija dokumentarnog filma "Planet Sarajevo" (Foto: T. S./Klix.ba)
Dani Kantona Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
U galeriji sarajevskog BKC-a većeras je održana projekcija dokumentarnog filma "Planet Sarajevo", čiji je autor reditelj Šahin Šišić.
Povodom prvog dana manifestacije Dani Kantona Sarajevo 2024. održano je filmsko veče, gdje je prikazan dokumentarni film o prvim godinama opsade Sarajeva.

Šahin Šišić je nagrađivani bh. reditelj, koji je kratkim dokumentarcem "Planet Sarajevo" iz 1993. godine na jedinstven način prikazao užase tokom opsade glavnog grada BiH. Tako je moguće vidjeti ruševine, prazne ulice i gladne životinje, a jedna od najupečatljivijih scena je čovjek koji donosi koru starog hljeba, kvasi je i daje golubovima.

Inače, film je prikazan na brojnim filmskim festivalima širom svijeta, a svi zainteresirani ga mogu pogledati večeras u 22 sata u programu TVSA.

Podsjećamo, Šahin Šišić karijeru je započeo osamdesetih godina prošlog vijeka kao fotograf, da bi potom upisao studij filmske kamere na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

U to vrijeme snima svoj diplomski film "Margina" (1989.), za koji je u službenom programu kanskog filmskog festivala dobio nagradu "Zlatna palma”" za najbolji kratki film, što se smatra jednom od najvećih svjetskih filmskih nagrada koju je dobio jedan bh. autor. Karijeru nastavlja u inostranstvu, gdje je radio na velikom broju filmskih i umjetničkih projekata.