Tiče se zlatnog kipića
13

Znate li za striktno pravilo kojeg se moraju pridržavati svi dobitnici Oscara?

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Osvajanje Oscara je jedno od najvećih dostignuća u filmskoj industriji, međutim, dobitnici moraju potpisati sporazum, ali i poštovati jedno striktno pravilo.

Ove godine Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Emma Stone samo su neke od glumačkih zvijezda koje su osvojile Oscara na nedavnoj 96. dodjeli Oscara. Oni će morati poštovati posebno pravilo koje se tiče kultnog kipića te šta tačno mogu uraditi s njim kad napuste binu.

Među propisima dodjele Oscara objašnjava se da je dobitnicima zabranjeno da pokušaju prodati svoju nagradu, ukoliko prvo ne ispune određene uslove.

Bez obzira na razlog prodaje Oscara, Akademija objašnjava: "Dobitnici nagrada neće prodati ili na drugi način raspolagati statuetom Oscara, niti dozvoliti da se ona proda ili oduzme na osnovu zakona, a da prethodno ne ponude da je prodaju Akademija za sumu od 1 dolara."

Iako je statua pozlaćena, pobjednici su obavezni za to da je ponude Akademiji za samo 1 dolar ako odluče da je prodaju.

Na web stranici Oscara se dodaje: "Ova odredba će se primjenjivati ​​i na nasljednike ili dobitnike Oscara koji mogu steći statuu poklonom ili zaostavštinom".

Pravilo je na snazi ​​od 1951. godine i čak je izazvalo tužbe protiv nekih koji se nisu pridržavali.

Joseph Tutalo je 2014. godine na aukciji prodao Oscara koji je njegov ujak Joseph Wright osvojio 1943. godine. Uspješno je prodat za 79.200 dolara, ali Akademija je potom tužila Tutala i aukcijsku kuću zbog kršenja ugovora.

Kalifornijski sudija je kasnije presudio u korist Akademije, prisiljavajući osobu koja je pobijedila na aukciji da vrati statuu.