Rekordan iznos
1

Banksyjevo napola uništeno djelo "Love in the Bin" prodato za 16 miliona funti

N. O.
Banksyjevo djelo "Love in the Bin" koje je napola izrezano na prethodnoj aukciji, prodano je za rekordnih 16 miliona funti. "Love in the Bin" zapravo predstavlja ono što je ostalo od poznatog djela "Girl With Balloon", koje je prodano za milion funti 2018. godine.

Djelo je u četvrtak prodato u aukcijskoj kući Sotheby's u Londonu za 16 miliona funti - što je znatno više od očekivane cijene od 4-6 miliona funti.

Uključujući premiju, kupac je ukupno platio 18,5 miliona funti.

Prodaja, u kojoj se devet ponuđača borilo za djelo oko 10 minuta, oborila je prethodni rekord od 16,8 miliona funti koji je Banksy postavio u martu.

Nakon zatvaranja ponuda aukcionar Oliver Barker našalio se kako mu je laknulo što je umjetnička djelo "još uvijek tu", aludirajući na scenu sa prethodne aukcije kada je slika ispala iz okvira te je donji dio završio u dijelovima.

Prije otvaranja ponuda, Barker je rekao da je slika postala "neočekivano djelo performansa" kada je usitnjena u istoj aukcijskoj prostoriji nakon što je prodana "privatnom evropskom investitoru" prije tri godine.

Početna cijena je iznosila 2,5 miliona funti, a licitiranje se postepeno popelo na rekordnih 16 miliona funti kako se trka postepeno sužavala između manje ponuđača.

Predsjedavajući odjela savremene umjetnosti Sothebyja Alex Branczik rekao je da trik s usitnjavanjem "nije toliko uništio umjetničko djelo, već ga je umjesto toga stvorio".

Komad je bio na stalnoj posudbi u muzeju Staatsgalerie Stuttgart u Njemačkoj od marta 2019. godine.