Tajnoviti ulični umjetnik
44

Banksyjev identitet konačno bi mogao biti otkriven u tužbi za klevetu

L. R.
Banksyjeva "Djevojčica s balonom" (Foto: EPA)
Banksyjeva "Djevojčica s balonom" (Foto: EPA)
Zahvaljujući novoj tužbi za navodnu klevetu, identitet misterioznog uličnog umjetnika Banksyja uskoro bi mogao biti otkriven.
Kako prenosi Daily Mail, čovjek za kojeg se dugo vjerovalo da je Banksy, sada će morati pred Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva.

Tužitelj Andrew Gallagher, koji je pomogao u komercijalizaciji umjetnosti grafita, navodno je naveo "umjetnika poznatog kao Banksy" kao optuženika u tužbi, kao i nekoga identificiranog kao Robin Gunningham, (53) iz Bristola.

Uz Gunninghama, Gallagher je naveo kompaniju Pest Control Ltd, koju je osnovao ulični umjetnik, a koja djeluje u očuvanju njegovih djela te prodaji. Ubrzo nakon toga, Daily Mail je objavio još jedno ime koje se navodi u tužbi, a to je Joy Millward, koja je nekadašnja britanska parlamentrarna lobistica.

Inače, za Gunninghama se sumnja da je Banksy barem od 2007. godine, kada je Daily Mail objavio istragu u kojoj se raspitivao o pravom identitetu umjetnika.

Mnogi ljudi i mediji pokušali su razotkriti pravog Banksyja, ali do sada nisu uspjeli definitivno potvrditi o kome se radi.

Podsjećamo, Banksyjeva umjetnička djela prvi put su se pojavila u Bristolu '90-ih godina. Od tada, umjetnik je proputovao cijeli svijet, ostavljajući velike i male radove u javnim prostorima, a pritom skrivajući svoj pravi identitet. Radovi redovito prikazuju oštre ili bezobrazne kritike na brojne teme kao što su religija, rat, kapitalizam, pohlepa i slično.