Iz 2003. godine
14

Ulični umjetnik Banksy otkrio ime u izgubljenom intervjuu za BBC

L. R.
Foto: EPA
Foto: EPA
Identitet uličnog umjetnika Banksyja uskoro bi mogao biti u potpunosti otkriven, budući da je pronađen intervju u kojem umjetnik otkriva svoje ime.

Naime, u intervjuu za BBC iz 2003. godine, nekadašnji novinar Nigel Wrench ga je upitao da li se zove Robert Banks, a umjetnik je odgovorio da je njegovo ime Robbie.

Interesantno je da je Nigel Wrench slušao podcast "The Banksy Story", što ga je potaknulo da pronađe cijeli intervju snimljen na disku, a koji se nalazio u njegovoj kući.

Otkrivanje njegovog identiteta dugogodišnja je tema na društvenim mrežama, gdje se najviše govorilo o tome da li se on zove Robin, Robert i Robbie.

Ovaj intervju također uključuje razgovor o njegovom pristupu umjetnosti gdje spominje grafite, a smatra se jednim od prvih radijskih intervjua gdje se čuje njegov glas. Banksyjev pravi identitet nikada nije otkriven, ali intervju daje svojim fanovima, među kojima su i mnoge slavne osobe.

Podsjećamo, Banksyjeva umjetnička djela prvi put su se pojavila u Bristolu 90-ih godina. Od tada, umjetnik je proputovao cijeli svijet, ostavljajući velike i male radove u javnim prostorima, a pritom skrivajući svoj pravi identitet. Radovi redovito prikazuju oštre kritike na brojne teme kao što su religija, rat, kapitalizam, pohlepa i slično.