Sindrom ukočene osobe
42

Celine Dion o teškoj dijagnozi: Nisam pobijedila bolest, nadam se čudu

N. C.
Celine Dion (Foto: EPA-EFE)
Celine Dion (Foto: EPA-EFE)
Celine Dion se bori sa sindromom ukočene osobe, zbog čega je otkazala svjetsku turneju na koju je trebala ići 2023. i 2024. godine.

Slavna pjevačica nedavno je pozirala za naslovnicu Voguea, a u intervjuu je progovorila o životu sa sindromom ukočene osobe.

"Idem dan po dan. Dobro sam, ali to zahtijeva mnogo rada. Nisam pobijedila bolest, ona je još uvijek tu i uvijek će biti. Nadam se da ćemo pronaći čudo, način da je izliječimo kroz naučna istraživanja, ali trenutno moram učiti živjeti s njom. To sam ja sada, sa sindromom ukočene osobe", kazala je.

Također, slavna pjevačica otkrila je da pet dana u sedmici mora ići na razne terapije.

"Radim na svojim nožnim prstima, koljenima, zglobovima, na rukama...Radim na svojem pjevanju i glasu. Moram naučiti živjeti s bolešću i stalno samu sebe propitujem. Na početku sam se pitala: Zašto ja? Kako se to dogodilo? Što sam napravila? Jesam li sama kriva za bolest? Život vam ne daje nikakve odgovore. Morate ga živjeti! Oboljela sam iz nekog nepoznatog razloga. Smatram da imam dva izbora. Prvi je da treniram poput sportaša i naporno radim. Drugi je da se iskopčam i gotovo. Ostanem kod kuće, slušam svoje pjesme, stojim pred ogledalom i pjevam samoj sebi. Odlučila sam raditi cijelim svojim tijelom i dušom, od glave do pete, sa svojim medicinskim timom. Želim biti najbolje što mogu. Moj je cilj ponovno vidjeti Eiffelov toranj", kazala je.

Nakon što joj je dijagnosticiran neurološki poremećaj, Dion se povukla iz javnosti, sve do februara ove godine kad se iznenada pojavila na pozornici Grammyja.

Nakon dodjele prestižne nagrade je posjetila hokejaše kluba Edmonton Oilers te pokazala da se hrabro bori s bolesti.