Ima korisna svojstva
36

Koja vrsta prirodnog soka vam može pomoći da ojačate mišiće

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Novo istraživanje utvrdilo je da je jedna vrsta prirodnog soka naročito korisna u procesu jačanja mišića.

Naime, istraživači s Univerziteta Exter u Engleskoj, Univerziteta Queensland u Australiji i Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD-u otkrili su da je sok od cvekle važan za jačanje mišića. Rezultati istraživanja objavljeni su u magazinu Acta Physiologica.

Nutricionista Dan Gallagher je East This, Not That kazao da se nitrati nalaze namirnicama poput celera i zelene salate, kao i u soku od cvekle. Kada ih konzumirate, kisik će se efikasnije pretvoriti u energiju, što će povećati izdržljivost i snagu prilikom vježbanja.

Celer je bogat velikim količinama dijetalnih vlakana, vitaminima A, C i K, kalijem i manganom. Ova ljekovita biljka je dobar izvor riboflavina ili vitamina B2, kao i vitamina B6, pantotenske kiseline, kalcija, magnezija i fosfora. Celer ima vrlo malo kalorija, zasićenih masti i holesterola.

Osobe koje piju sok od celera tri puta sedmično također imaju 76 posto manji rizik od nastanka Alzheimerove bolesti. Celer je odličan izvor luteolina, koji poboljšava kognitivne funkcije i štiti pamćenje.