Evo po čemu je posebna
57

Savannah je najskuplja mačka na svijetu, može koštati i 20.000 dolara

D. J.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Savannah mačka je hibrid domaće mačke i servala koji je afrička divlja mačka. Ova vrsta mačaka među uzgajivačima je postala popularna krajem 90-ih, a 2001. godine Međunarodno udruženje uzgajivača mačaka priznalo je i registriralo novu mačju vrstu.

Dugačko, mršavo tijelo sa prugicama u raznim bojama kao što su nijanse smeđe boje, zlatna i siva, te egzotičan izgled sa očima u obliku "bumeranga" čine ovu mačku najskupljom mačkom na svijetu.

Savannah mačke su radoznale i vesele mačke su vrlo inteligentne. Ukoliko prvi puta nabavljate mačku, savannah mačka nije ljubimac za vas, jer mačka zahtjeva da se s njom mnogo radi.

Poput pasa brzo se vežu za obitelj i uz malo truda možete ih naučiti raznim trikovima, ali i voditi u šetnju na povodcu. Za razliku od većine drugih mačaka, Savannah mačke vole vodu.

Savannah mačke nose titulu najskupljih mačaka ljubimaca na svijetu. Cijene im se kreću od hiljadu pa sve do 20.000 dolara.

Naime, da bi uzgajivač dobio leglo, praktički mora križati dvije različite vrste, što baš i nije jednostavno. Za postići nešto takvo potrebno je nekoliko godina i puno novca. Zato su Savannah mačke izuzetno rijetke i skupe, te ih uglavnom kao ljubimce drže bogataši kojima je ova mačka statusni simbol.