Pomaže pri vježbanju
7

Znate li da je unos vode važan kada želite povećati mišićnu masu?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Voda je bitna komponenta dok pokušavate dobiti mišićnu masu. Ona je jedan od vaših najboljih saveznika za povećanje veličine, tonusa i snage vaših mišića dok se upuštate u režim vježbanja.
Prije svega, važno je shvatiti da je hidratacija ključna za naše tijelo, a ne samo za rast mišića. Voda je jedna od najvažnijih hranjivih tvari u tijelu, održava u ravnoteži sve njegove sisteme ljudskog organizma, uključujući srce, mozak, pluća, bubrege i mišiće.

Osim što "podmazuje" zglobove i kontrolira temperaturu tijela, također prenosi hranjive tvari do svih dijelova tijela, uključujući te opskrbljuje tijelo energijom.

Održavanjem dovoljne hidratacije možete povećati izdržljivost svog vježbanja iskorištavanjem prednosti širokog popisa dobro poznatih zdravstvenih prednosti vode.

Voda igra ključnu ulogu u poticanju povećanja mišićne mase, jer donosi materijale potrebne za izgradnju proteinskih i glikogenskih struktura, glavnih izvora energije u tijelu. Ne samo da omogućuje bolju slobodu kretanja, već vam također pomaže izgraditi mišiće dovoljno dobre da ih savijate.

Također, ona dovodi vaš metabolizam u ravnotežu i pomaže u održavanju zdravog urinarnog trakta, a i probavnog sistema. Jedan od najčešćih znakova blage dehidracije je umor, koji se smanjuje unosom vode.

Naučnici preporučuje konzumaciju oko pola litre vode dva do tri sata prije treninga. Također, preporučuju konzumaciju jednog decilitra vode prije vježbanja i do dva decilitra vode svakih 10 do 20 minuta tokom vježbanja.