Dobar odnos s hranom
57

Za zdravije tijelo i bolji izgled: Četiri načina da suzbijete glad i želju za slatkim

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kada je riječ o ishrani, sasvim je prirodno i normalno ponekada se prepustiti žudnji. No, istovremeno je vrlo važno izgraditi dobar odnos s hranom, kako bi bili zdraviji i osjećali se bolje.
Ako želite postići bolji izgled i biti zdravi, pravilna ishrana je neophodna. Stoga će vam u momentima kada imate žudnju za slatkom ili drugom kaloričnom hranom, pomoći nekoliko jednostavnih pravila.

Ljudi kada su pod stresom vrlo često posežu za nezdravim namirnicama. Neka klinička istraživanja pokazala su vezu između viših nivoa kortizola (hormona stresa) i grickanja kao odgovor na svakodnevne probleme.

Probajte suplemente na biljnoj bazi

Ukoliko osjećate žudnju za slatkim namirnicama, iako ste imali obilan obrok, trebali biste probati suplemente na biljnoj bazi. Naime, postoji niz suplemenata s organskim biljem kao što su zeleni čaj, ulje konoplje, bijeli dud i slično.

Budite svjesni da li žudite ili imate stvarnu potrebu

Istraživanje Američkog psihološkog društva pokazalo je da gotovo 40 posto odrasli konzumira brzu hranu kao odgovor na stres. Pokušajte se riješiti stresa uz pomoć fizičkih aktivnosti kao što su joga, šetnja ili trčanje. Na taj način ćete preusmjeriti vaše razmišljanje na druge zadatke.

Konzumirajte hranjive obroke

Ponekad potreba za nezdravom hranom ne dolazi iz dosade ili stresa. Međutim, ponekad je riječ o nedostatku hranjivih tvari. Žudnja za šećerom može biti iz potrebe da se stabilizira nivo šećera u krvi.

Naučite šta vam tijelo poručuje

Kada je tijelo gladnom ono šalje znak, a nauka definiše žudnju kao patološki intezivan osjećaj želje. Stoga je zdrav odnos s hranom bitan, jer ćete na taj način razumjeti razliku između žudnje i stvarnih znakova.