Izbjegavajte ih
22

Potiču brojne upale u organizmu: Ove namirnice usporavaju rast i oporavak mišića

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Intezivno vježbanje neće vam pomoći u izgradnji mišića, ukoliko vaša ishrana nije adekvatna. Naime, za veće i snažnije mišiće važno je koje namirnice svakodnevno konzumirate. Tako određene namirnice mogu pomoći u rastu mišića, a druge je spriječiti.
Nutricionist Jordan Hill navodi kako ishrana igra ključnu ulogu u rastu mišića jer hranjive tvari koje konzumirate osiguravaju gradivne elemente i energiju potrebnu za razvoj i popravak mišićnog tkiva.

Tako određene hranjive tvari kao što su zasićene masti, transmasti i dodani šećer - mogu spriječiti rast mišića izazivanjem upale koja može utjecati na oporavak i rast mišića, kao i negativno utjecati na osjetljivost na inzulin, što je važno za unos hranjivih tvari.

Hladne mesne prerađevine

Mesne prerađevine poput narezaka ili salama napravljeni su od masnih komada mesa imaju visok sadržaj zasićenih masti i mogu doprinijeti oštećenju mišića. Umjesto slaganja sendviča sa šunkom i sirom, odaberite nemasno meso kao što su svježa piletina ili pureća prsa.

Smrznuta pizza

Pizza se generalno ne smatra zdravijom opcijom, a komad smrznute pizze ima oko devet grama zasićenih masti što je gotovo polovica dnevne vrijednosti. Također, mnoge smrznute pizze imaju visok udio dodanog šećera što je još jedan nutrijent koji biste trebali ograničiti.

Topli zaslađeni napitci

Konzumacija previše šećera može dovesti do skoka razine šećera u krvi što dovodi do energetskog pada. Najbolja zamjena je crna kafa, ali ako niste ljubitelji crne kafe, možete dodati malo mlijeka.

Slatka peciva

Kolači, krofne i druga slatka peciva također negativno djeluju na rast i održavanje mišićne mase. Pored toga, visoki unos šećera povezan je s inzulinskom rezistencijom i upalom, što može ometati metabolizam proteina i oporavak mišića.

Pomfrit

Pomfrit sadrži visok udio zasićenih masti, a pritom je jedna od najprerađenijih namirnica. Upravo ova kombinacija može pridonijetu debljanju i izazvati upalu koja može ometati oporavak mišića.

Pržena piletina

Poput pomfrita, pržena piletina bogata je zasićenim mastima i kalorijama. Osim toga, pečena piletina ima malo esencijalnih nutrijenata u usporedbi s drugim izvorima proteina koji podržavaju rast mišića.

Sokovi

Gazirani i negazirani sokovi sadrže takozvane prazne kalorije jer ne sadrže hranjive tvari koje su im potrebne za organizam. Pretjerana konzumacija šećera posebno ako su u sokovima, može dovesti do debljanja i inzulinske rezistencije.

Alkohol

Nutricionist Jordan Hill navodi da alkohol može poremetiti sintezu proteina, oslabiti apsorpciju hranjivih tvari i smanjiti testosteron, koji je hormon važan za razvoj mišića. Alkohol može ugroziti oporavak nakon treninga, kao i učinak u teretani.