poznato je da vrijedjanje predsjednika jedne nacije nije jedino u turskoj nepozeljno... po njemackom zakonu § 90 StGB je vrijedjanje predsjednika kaznjivo u danskoj, norveskoj, nizozemskoj su kraljevi, monarsi... zasticeni zakonom "libel paragraph" (paragraf vrijedjanja, ponizavanja...) i moguce su kazne i do 5 godina zatvora... Artikal 101, norveskog zakona kaze: "If any defamation is exercised against the King or the Reg the guilty is punished with a fine or up to five years of prison".
2007 u nizozemskoj su uhapsena dva lica koja su nazvali kraljicu Beatrix "kurvom", jedan od njih je odlezao u zatvoru sedmicu dana i dobio novcanu kaznu od 400€ U francuzkoj mozete dobiti kaznu od oko 45.000€ za vrijedjanje predsjednika 2005 u poljskoj, Jerzy Urban je kaznjen novcanom kaznom od 5000€ nakon sto je vrijedjao Papu II
2011 je mark halperin dobio otkaz u televizijskoj kuci MSNBC. Nakon sto je nazvao predjsjednika obamu - "dick" usljedio je poziv iz bijele kuce, trazili su otkaz sekretar za odnose sa javnoscu jay carney je tada izjavio: “The comment that was made was inappropriate,” “It would be inappropriate to say that about either president of either party.”
Prikaži sve komentare (72)