Prvi iz BiH
54

Erol Mujanović pred novim ogromnim izazovom, trčat će maratonsku trku na Antarktiku

N. K.
Erol Mujanović
Erol Mujanović
Poznati bh. maratonac i aktivista Erol Mujanović na proljeće 2025. godine trčat će maratonsku trku na Antarktiku i na taj način će postati prva osoba iz Bosne i Hercegovina koja bi istrčala maraton na ovom ogromnom nenaseljenom kontinentu.
Mujanović je nedavno istrčao poznati Bostonski maraton i postao tek drugi finišer svih šest World Majors maratona u BiH. Antarktika maraton predstavlja novi ogromni izazov u njegovoj karijeri bogatoj društveno-odgovrnim aktivnostima i maratonima.

Koliko i sam Anarktika maraton, iscrpljujuće će biti i samo višesedmično putovanje s obzirom da do Antarktike ima 14.000 kilometara i na taj kontinent se stiže iz Argentine. Prva etapa na tom putu će biti Buenos Aires pa potom gradić Ushuaia koji je najjužnija luka u Južnoj Americi odakle slijedi preko 1.000 kilometara duga plovidba do Antarktike i do starta maratona.

"Izuzetno sam sretan i ponosan što sam dobio priliku biti dio ovako zanimljive avanture koju ću pamtiti cijeli život. Izazov nije izazov ako ga se malo i ne plašimo u isto vrijeme dok osjećamo uzbuđenost. Od jeseni i preko zime će me čekati veliki broj treninga trčanja na hladnoj temperaturi, ali na svu sreću ne radi se o nekim posebno ekstremnim uslovima. Veći problem bi mogao praviti hladni vjetar jer ovaj maraton traje bar 30 posto duže od normalnih maratona s obzirom da se trči na ledu te je korak manji i oslonac nestabilniji. Ali imam dovoljno vremena da se pozabavim svim otvorenim pitanjima kojih trenutno ima mnogo jer mi je učešće tek potvrđeno i nisam se stigao posvetiti mnogim detaljima", izjavio je Mujanović za Klix.ba.

Naš portal je medijski partner ovog historijskog projekta, a sve organizacije koje su zainteresovane za saradnju i promociju mogu se putem nas javiti Erolu Mujanoviću.

Projekt će biti svakako i društveno-odgovornog karaktera jer će Erol prodavati sva 42,2 kilometra, a sredstva će biti namijenjena i direktno uplaćena projektu "Stariji brat, starija sestra" koji se brine o djeci bez roditeljskog staranja.

Inače, o ovom jedinstvenom poduhvatu ćemo redovno izvještavati u narednim mjesecima.