Svijet
10

Nema garancija za one koji kritikuju Erdogana

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Holandski ministar spoljnih poslova Bert Koenders upozorio je danas da Holandija ne može da garantuje bezbjednost svojih građana koji odlaze u Tursku, ukoliko budu kritikovali tamošnju vlasti.

Koenders je iznio upozorenje tokom diskusije u parlamentu, u vrijeme dok vlasti te zemlje rade na ukidanju zabrane putovanja za holandsku novinarku turskog porijekla Ebru Umar, koja je tokom vikenda nakratko uhapšena zbog komentara protiv turskog predsjednika Erdogana na društvenoj mreži Tvitter.

Umarova je rekla da su je iz kreveta u njenoj kući u Kušadasiju, na zapadu Turske izvukli i uhapsili policajci. Oslobođena je nakon 16-časovnog ispitivanja nakon što su holandski zvaničnici izrazili zabrinutost svojim turskim kolegama zbog njenog hapšenja.

Međutim, nije joj dozvoljeno da napušta Tursku i mora da se dva puta sedmično javlja policiji.

Konders je naglasio da je Vlada u slučaju Umarove bila "veoma aktivna" izražavajući nadu da će se ona uskoro vratiti kući, ali da ne može biti garancija za holandske ili državljane holandsko-turskog porijekla koji u Tursku odlaze na odmor i možda tokom boravka u toj zemlji putem društvenih medija upute kritike Erdoganu.

"Nema garancija. Upravo smo imali slučaj iz kojeg se vidi šta se može desiti", rekao je Koenders.

On je, također, upozorio Tursku da, "ukoliko želi da se približi Evropi, mora da značajno popravi svoje ponašanje".

"Treba biti iskren. Ako želite biti dio Evrope, ne može se na taj način postupati prema medijima i slobodi govora", dodao je Koenders.