covjek je lijepo objasnio sto je dosao ako nekom nije jasno nek procita rijec po rijec..a mislim da mnogi pogresno tumace strane posjete i posjete drzavnika drugih zemalja..svi smo vidjeli kako nasi ako mozemo reci nasi trce u Tursku i uvlace im se u pakas a Hrvatska je pomogla i normalno je dosao covjek da vidi sta se uradilo a nasi nisu dali ni marke a ovdje prde na portalu..
franjevci su tu, kako bi čuvali i baštinili tradiciju,jezik i običaje katolika i hrvatskog naroda kroz stoljeća u bejha. Vidiš da i sa istoka,a u zadnje vrijeme i iz raznih čaršija prijete i žele krivotvoriti povijest. Kome nešto nije jasno, nek se uputi u ovaj samostan.
Eugen hrvati u Bosni se tek javljaju 1900 godine. Do 1900 svi stanovnici Bosne su bili Bosnjaci muslimani, pravoslavci i katolici, citaj sta su izjavljivali najveci franjevci kao sto je fra Antun Knezevic 1870 god. koji kaze: Ali čast i poštenje obodvojici naših prijatelja, srbu i hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad nećemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, već baš hoćemo, da svakome jasno dokažemo,da smo mi Bošnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bošnjaci kao što su nam bili i pradjedovi i ništa drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji naša braća, koji toliko stoljeća u Bosni i Hercegovini stanuju i živu, a hoće da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouče i promozgaju.
Prikaži sve komentare (71)