BiH
366

Otvoren Muzej samostana u Fojnici, prisustvovao i Zoran Milanović

Piše: Am. Dž.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici otvoren je danas u prisustvu brojnih zvanica iz društvenog i političkog života BiH, te premijera Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Otvaranju su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Husein ef. Smajić, član Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Dubravko Lovrenović, te gvardijan Franjevačkog samostana Nikica Vujica.

"Poslije 14 godina možemo konačno otvoriti naš muzej. Zahvaljujem se Vladi Hrvatske koja je donirala značajna sredstva za izgradnju muzeja, ali i Vladi Federacije. Konačno imamo adekvatan prostor u koji možemo smjestiti franjevačko i bosanskohercegovačko blago", rekao je Nikica Vujica, gvardijan Franjevačkog samostana.

On je na kraju svog obraćanja izrazio suosjećanje svima koji su stradali u poplavama u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

"Ovo je uistinu veliki dan za nas Fojničane i građane BiH. U muzeju će biti izloženi vrijedni eksponati koji svjedoče o suživotu u BiH. Danas pokrećemo novu stranicu i svjetliju budućnost ovog kraja", rekao je Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica.

Tokom otvaranja muzeja prisutnima se obratio premijer Hrvatske Zoran Milanović koji je istakao da BiH poznaje dovoljno dobro da bi je shvatio, ali nedovoljno dobro da bi je tumačio.

"Za mene je BiH od susjedne zemlje koju je Hrvatska grlila postala zemlja nesreće, zločina, tragedije i zanemarivanja. U skladu sa zahtjevima Hrvata u BiH, svoj zadatak vidim u tome da BiH što prije postane prostor slobode i sigurnosti. Te dvije težnje su u biti ljudskog postojanja. BiH je danas država koja pada u zaborav i gubi šansu da se realizuje kao država", rekao je Milanović.

On je istakao da Hrvatska ne želi biti mentor niti tutor Bosni i Hecegovini, ali da želi pomoći.

Realizacija projekta izgradnje nove zgrade Muzeja i njenog unutarnjeg uređenja trajala je četrnaest godina, a sve sa ciljem da se sačuva bogato naslijeđe koje je na listi kulturno-historijskog blaga BiH.

Franjevački samostan u Fojnici jedan je od najstarijih u Bosni i Hercegovini i već sedam stoljeća prikuplja i čuva bogato historijsko, vjersko i kulturno blago koje svjedoči o katoličkoj i hrvatskoj prisutnosti u ovome dijelu Bosne i Hercegovine, kao i o suživotu različitih naroda kroz stoljeća.