Zelenski potpisao
33

Ukrajina dopustila nekim osuđenicima da se pridruže oružanim snagama

FENA
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon koji dopušta nekim osuđenicima da se pridruže oružanim snagama koje se bore protiv ruskih ofanziva na sjeveroistoku, istoku i jugu Ukrajine.

Ljudstvo je dugo bilo problem za kijevsku vojsku dok se bori protiv mnogo većeg i bolje opremljenog neprijatelja. Problem je postao akutniji posljednjih mjeseci, što je natjeralo vlasti da uvedu strožije mjere za one koji izbjegavaju vojsku.

Novi zakon nudi uslovni otpust osuđenicima koji potpišu ugovor o pridruživanju vojsci, potez za koji su neki dužnosnici rekli da bi mogao povećati broj vojske za najviše 20.000 vojnika, navodi Reuters.

Osuđeni za najteža kaznena djela, poput ubistva s predumišljajem dviju ili više osoba, silovanja i kaznenih djela protiv nacionalne sigurnosti, i dalje se ne smiju prijaviti u vojsku.

Zelenski je potpisao zakon kojim se povećavaju novčane kazne za osobe koje izbjegavaju vojsku na do 8500 hrivnji (218 dolara), navodi se na web stranici parlamenta. Prosječna mjesečna plaća u Ukrajini je oko 560 dolara.

Nedostatak ljudstva neki vojni analitičari vide kao najveći problem Ukrajine. Očekuje se da će isporuke oružja koje su znatno odgođene, posebno iz Washingtona, uskoro stići na ratne frontove.

Ukrajina je već spustila dobnu granicu za mobilizaciju s 27 na 25 godina, dok je gornja granica 60 godina.