Dva dodatka na tekst
132

Lagumdžija objavio da je usaglašen konačni tekst rezolucije s uvrštenim amandmanima

N. V.
Foto: X/@LagumdzijaZ
Foto: X/@LagumdzijaZ
Predstavnik Bosne i Hercegovine u UN-u Zlatko Lagumdžija objavio je kako je danas usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici s uvrštenim prvim amandmanom Crne Gore i još jednim dodatkom, koji su sada sastavni dio rezolucije.

"Ovim putem i časne ljude, kao i dušmane, obavještavam: Danas je usaglašen konačni tekst rezolucije o kojem će se Generalna skupština UN-a izjasniti 23.5.2024. Do tada ćemo biti najbolja verzija nas samih. Učinit ćemo sve što možemo - kao i prethodnu godinu", kazao je Lagumdžija.

Na platformi X objavio je tekst rezolucije te objasnio kako su definisani crnogorski amandmani. Kazao je kako su došli do još kvalitetnijeg, "upeglanog" teksta rezolucije.

"Prvi amandman izbija argumente lažnim patriotima, koji promoviraju nepostojeću krivicu 'genocidnih naroda'", rekao je on.

Tekst glasi: Ponavljamo da se krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini".

"Drugi ukazuje na jačanje jedinstva u različitostima, koje nije samo moto EU nego i priroda naše zemlje kao evropske države zasnovane na ovakvim tradicijama", kazao je Lagumdžija.

Tekst drugog amandmana glasi: "Ponavljamo čvrstu posvećenost da održavamo i jačamo jedinstvo u različitostima u Bosni i Hercegovini".

Tekst rezolucije na engleskom jeziku
Tekst rezolucije na engleskom jeziku

Prokomentarisao je i navode o tome da se sjednica uporno odgađa zbog nemogućnosti usvajanja rezolucije.

"Šutili smo negatorima genocida dok su slavili i 'zakazivali' pa 'otkazivali' nepostojeća zasjedanja Generalne Skupštine UN-a, kao i dok su se 'obračunavali' s rezolucijom o genocidu u Srebrenici 1995. prije nego su je pročitali i dok tekst nije bio ni završen", kazao je.

Usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a očekuje se 23. maja, a sudeći prema izjavama različitih političara, očekuje se da bude usvojena.