Samo 2.500 primjeraka
79

Aston Martin Project Rambo, u pripremi budući robusni rival G-klase i Defendera

A. M.
Prema medijskim izvještajima iz Velike Britanije, Aston Martin priprema budući off-road model, koji će parirati Mercedesovoj G-Klasi i Land Rover Defenderu. Interno poznat kao Project Rambo, drugi SUV bi trebao biti izgledom robusniji i van asfalta sposobniji.

Nakon uspjeha modela DBX, prvog Aston Martinovog SUV-a, britanski proizvođač sada želi da lansira novi i ujedno robusniji model, kreiran posebno za avanture van asfalta.

Prema britanskoj publikaciji Autocar, Aston Martin želi da lansira budućeg rivala sposobnim terencima kao što su Mercedes-Benz G-Klasa i Land Rover Defender.

Ovaj budući off-roader, trenutno interno poznat kao Project Rambo, prolazi fazu procjene njegovog dizajna, a na stolu je već nekoliko prijedloga. Aston Martin bi mogao zauzeti sličan pristup onome što je Lamborghini učinio osamdesetih kada je lansirao robusni terenski model LM 002.

Prema dosadašnjim informacijama, nadolazeći terenski Aston Martin mogao bi se proizvesti u samo 2.500 primjeraka. Također, "Rambo" bi se trebao bazirati na postojećoj platformi, vjerovatno zbog smanjenja troškova, a DBX bi vrlo lako mogao poslužiti kao donator. Po pitanju pogona, britanski izvor navodi da bi novi off-roader vjerovatno trebao dobiti isti Mercedesov 4.0-litarski biturbo V8 motor sa 585 KS, koji pogoni i DBX i AMG G 63.

Lansiranje novog V8 SUV-a povezano je s Astonovom obnovljenom željom za proizvodnjom automobila sa SUS motorima. Potražnja za električnim automobilima nije polučila rezultate koje je marka očekivala i zato je odgođen debi baterijskog modela za godinu dana. Aston Martin vidi hibride, sa mogućnošću prelaska 20-30 km na čistu struju u gradu, ali i "mirisom" benzina i tipičnog zvuka, kao prelazno i poželjno rješenje između 2025. i 2030. godine.