"Curiosity je na Mars sletio u augustu prošle godine u krater Gale, u blizini Marsovog ekvatora." Čitatelji bi mogli pomisliti da je Curiosity došao na Mars 2012. godine, no to nije tačno. Rover je na Mars sletio davne 2004. godine i od tada se napaja solarnom energijom.
meni je to sve poprilicno sumljivo...put do marsa kada je najblizi zemlji bi trebao da traje 3-4 godine 60 miliona kilometara....a sve ove price o odlasku na mars samo zabavljaju javnost....mozda ce to jednog dana i biti moguce ali ne ovom tehnologijom...sada samo pripreme za tako nesto traju i po deset godina uz nenormalne troskove....ako su mudani sto neodu na mjesec,puno im je blizi :)
Gledao sam dokumentarac koji je prikazao proces konstruiranja rovera, slanja na Mars, njegovog slijetanja i slanja prvih informacija. Sve je jasno objašnjeno sa stanovišta fizike i mislim da nema potrebe da lažiraju nešto ovakvo. Slati ljude je već druga stvar, ali slati robota nije toliki bauk s današnjom tehnologijom. Moje mišljenje, naravno.
Prikaži sve komentare (44)