Nauka
16

Rover Curiosity pronašao vodu na Marsu

Klix.ba
NASA-in rover Curiosity otkrio je vodu u zrnastom tlu na površini Marsa, potvrdila je ova američka svemirska agencija u nizu radova objavljenih u listu Science.

Svaka stopa tla na marsu sadrži u sebi molekule tečne vode, vezane za minerale u tlu.

Curiosity je na Mars sletio u augustu prošle godine u krater Gale, u blizini Marsovog ekvatora. Cilj mu je da kruži oko planine Sharp u sredini kratera, što će NASA-i omogućiti razumijevanje historije Marsa.

NASA-ini naučnici su sada objavili prve detaljne rezultate Curiosityjevih eksperimenata u prva četiri mjeseca na Marsu.

"Obično o Marsu mislimo kao o suhom mjestu, a pronalazak vode koju je lako izvući iz tla je zaista uzbudljiv. Ukoliko uzmete malo tla i zagrijete ga, dobit ćete vodu", rekla je Laurie Leshin sa Politehničkog instituta Rensselaer i vodeća autorica u listu Science, koja je potvrdila postojanje vode u Marsovom tlu.

Curiosity je, pretražujući uzorke prašine, otkrio da otprilike dva posto Marsovog tla čini voda. Otkrio je i sumporni dioksid, ugljendioksid i kisik u vidu tla i minerala.

Glavni cilj Curiosityjeve misije je da otkrije da li je Mars ikada mogao biti naseljiv. Naučnici smatraju da je voda nekada tekla površinom planete, a zatim gotovo potpuno nestala.

"Kamenje i minerali su zapis o procesima koji su se desili, a Curiosity pokušava shvatiti okolinu i vidjeti da li je ikada bila naseljiva", rekao je Peter Grindrod sa Univerziteta u Londonu.

Drugi radovi objavljeni u listu Science uključivali su i rentgenske snimke tla, analizu vulkanskog kamena "Jake_M". nazvanog po NASA-inom inžinjeru.

Objavljeni rezultati su početak uvida u Mars, a narednih godina će ih biti sve više.

"Ovo je prvo napinjanje Curiosityjevih analitičkih mišića. Proveo je mnogo vremena provjeravajući instrumente i procedure koje će koristiti, a ove stranice pokrivaju samo početak tog perioda", rekao je Grindrod.

Leshin dodaje kako će otkrića pomoći planiranju ljudskih misija na Mars.

Marsovo tlo sadrži i hemikaliju perhlorat, koja može biti otrovna za ljude.

"Tu je samo 0,5 posto u tlu, ali to blokira funkciju štitne žlijezde. Ukoliko ljudi dođu na Mars i dođu u kontakt sa njegovom prašinom, moraju biti svjesni rizika", rekla je Leshin.