Obilježena 29. godišnjica
32

Sirena za uzbunu i "Vječna svjetlost" podsjetile na masakr na Kapiji: Bol i suze zaledile su centar Tuzle

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Tačno u 20 sati i 55 minuta Tuzlom se prolomio zvuk sirene za uzbunu, koja je sve građane podsjetila na stravični masakr počinjen 25. maja 1995. godine. Bol i suze zaledile su centar grada koji je danas plakao za izgubljenom mladosti, a ponovno uspostavljena "Vječna svjetlost" obasjala je nebo iznad grada.

Brojni građani Tuzle večeras su se okupili na Kapiji, mjestu na kojem se u ratnim godinama okupljala uglavnom omladina. To su učinili i u četvrtak, 25. maja 1995. godine, kada je pod naredbom Novaka Đukića sa srpskih položaja na planini Ozren ispaljena granata, upravo usmjerena na Kapiju.

Tom prilikom smrtno je stradala 71 osoba, prosječne starosne dobi od 21 godinu, dok ih je više od 200 lakše i teže ranjeno. Već 29 godina Tuzla se prisjeća pokošene mladosti, a brojni građani i večeras su došli kako bi odali počast i položili cvijeće žrtvama.

Tišinu na Kapiji prekinuo je zvuk sirene za uzbunu koja se prolomila gradom tačno u 20 sati i 55 minuta - upravo u vrijeme u koje je prije 29 godina ispaljena Đukićeva granata. U isto vrijeme nebo iznad Tuzle je obasjala i "Vječna svjetlost" koja će 71 minutu biti upaljena za isto toliko duša stradalih u masakru.

Spomenuti ratni zločinac sa pravosnažnom presudom od 20 godina zatvora na izdržavanju kazne se ne nalazi, zbog dvojnog državljanstva on je u Srbiji, tačnije Beogradu gdje se slobodno kreće tamošnjim ulicama.

Istim ulicama prolazi i grupa mladih koja je danas stigla u Tuzlu, kako bi odali počast ubijenoj mladosti. Poručili su da su premladi kako bi se sjećali tog događaja, ali su odlučni da ga nikada ne zaborave. Ovo je veoma važna i snažna poruka koju su srbijanski mladi uputili sa mjesta stradanja tuzlanske mladosti.