biznis
0

Uprava i sindikat Energopetrola potpisali kolektivni ugovor

FENA
U Energopetrolu d.d. Sarajevo u četvrtak je potpisan kolektivni ugovor između uprave i sindikata tog preduzeća.

Ugovor su uime pregovaračkih timova potpisali direktor Energopetrola Franjo Božić i predsjednik Koordinacionog odbora Sindikata Energopetrola Asim Šehić, a pregovorima je prisustvovao i Hrustem Mališević, predsjednik granskog Sindikata nafte i petrohemije FBiH.

Pored cijene rada, koja je ostala nepromijenjena, regulirana su sva prava iz radnopravnog statusa radnika kao što su: noćni rad, prekovremeni rad, rad za državne praznike, topli obrok, troškovi prijevoza radnika s posla i na posao, darovi djeci za Novu godinu, dar za prikladne praznike, jubilarne nagrade, regres, pomoć radnicima u slučaju smrti i teže bolesti u porodici.

Također, regulirane su otpremnine u onim slučajevima kada su radnici proglašeni tehničkim viškom, a i za radnike prilikom odlaska u penziju.

Franjo Božić, direktor Energopetrola Sarajevo, izjavio je da s ponosom može reći da je Energopetrol jedino poduzeće u BiH u oblasti prometa naftnih derivata koje kolektivnim ugovorom radnicima garantira socijalnu sigurnost, saopćeno je iz Energopetrola d.d. Sarajevo.