Delegacija KS u Danskoj
71

Pregovara se o uspostavi novih linija na Aerodromu Sarajevo, fokus je na ovim gradovima

B. R.
Predstavnici Aerodroma Sarajevo i ministar Mijatović na Routes Europe u Danskoj (Foto: Vlada KS)
Predstavnici Aerodroma Sarajevo i ministar Mijatović na Routes Europe u Danskoj (Foto: Vlada KS)
Predstavnici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Međunarodnog aerodroma Sarajevo u Danskoj pregovaraju o uspostavi novih aviolinija.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, Routes Europe 2024 u danskom Aarhusu je najveći regionalni skup u oblasti avioindustrije, namijenjen za predstavnike avioindustrije koji žele poslovati u, iz i unutar evropske regije.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović (NiP) i direktorica Sektora aerodromskih usluga Aerodroma Sarajevo Vedrana Vikić sasaradnicima su članovi pregovaračkog tima koji boravi u Danskoj.

Ovaj događaj prilika je za susret s predstavnicima aviokompanija kojima će se predstaviti poticajne mjere koje Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo nudi u cilju uspostave direktnih linija kojima će se povezati Sarajevo s novim destinacijama.

Delegacija je obavila niz sastanaka za koje vjeruju da će u narednom trogodišnjem periodu rezultirati novim konekcijama s Međunarodnim aerodromom Sarajevo. Osim značajnog broja sastanaka, istakli bi one koji su održani s predstavnicima aviokompanija Wizz Air, Eurowings, Volotea, Norwegian, Transavia, Condor, SAS, Easy Jet i Lot Polish, kao i TUI koji je već potvrdio letove za predstojeću zimsku sezonu, a što će imati direktan pozitivan učinak na rast zimskog turizma.

Fokus pregovara bila je na uspostavi konekcija s evropskim destinacijama - Berlinom, Rimom, Štokholmom, Dizeldorfom, Kopenhagenom, Parizom, Amsterdamom, Eindhovenom, Strasbourgom, Veronom, Hamburgom, kao i drugim destinacijama za koje postoji potencijal.

Turizam Kantona Sarajevo nudi ogromne potencijale i mi ćemo učiniti sve što je u našim mogućnostima da otvorimo put za njegovu ekspanziju, poruka je koju je poslala pregovaračka delegacija, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.