Nova poskupljenja?
82

Čavalić upozorava: Blok tarife će dovesti do većih računa za struju vrtićima i studentskim domovima

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ukoliko FERK odobri zahtjev koji je dostavila Elektroprivreda BiH, a kojim se uvode blok tarife, doći će do poskupljenja električne energije za vrtiće i studentske domove. Osim toga, na udaru su i razna humanitarna udruženja, javne kuhinje i škole.
Praksa je pokazala da je svako poskupljenje stuje dovelo do poskupljenja usluga.

O ovoj temi se oglasio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić (SBiH) koji je ukazao da će vrtići, studentski domovi i narodne kuhinje, između ostalog, vjerovatno upasti u plavu i crvenu zonu, što znači da će i za njih cijena električne energije biti povećana.

Čavalić je od početka govora o uvođenju blok tarifa u FBiH ukazivao da je riječ o mjeri koja je usmjerena protiv domaćinstava koja broje više članova.

"Na zadnjoj sjednici federalnog parlamenta uputio sam inicijativu ka FERK-u i Vladi FBiH da odbije cjenovni model 'blok tarife' kojeg je predložila Elektroprivreda d.d. Ovaj model je loš iz niza razloga. Posebno zabrinjava 'superhik efekat', i to u najvećoj mjeri negativno će se odraziti na porodice, socijalno ugrožene i sve one koji su odlučili da napuste ugalj kao osnova zagrijavanja. Profiteri ove mjere su vikendice i prazni stanovi/kuće", istakao je Čavalić.

Odgvoor koji je dobio Čavalić od Elektroprivrede BiH
Odgvoor koji je dobio Čavalić od Elektroprivrede BiH

Dodaje da je bilo nepotrebno plasirati informacije o 60 posto zaštićenih domaćinstava.

"Istina je da je riječ o brojilima. To potvrđuje i jučerašnji odgovor Elektroprivrede na zastupničko pitanje koje sam poslao, a u okviru kojeg se izbjegava navesti struktura razreda po 100kWh potrošnje unutar ukupnog broja potrošača (samo se opet navode tri razreda u skladu sa ranije određenim marginama). Brojilo nije jednako domaćinstvo, već može biti i prazna kuća, stan, garaža, vikendica i slično. Narednog ponedjeljka se očekuje sjednica FERK-a na kojoj će se odlučivati o navedenom. Očekujem da će FERK uvažiti sve argumente koje sam ponudio u ovoj inicijativi i donijeti pravu odluku", naveo je Čavalić.

U treću i četvrtu tarifnu grupu spadaju vrtići i javne kuhinje
U treću i četvrtu tarifnu grupu spadaju vrtići i javne kuhinje

Naglašava da se u članu 4. prijedloga Elektroprivrede navode kupci III i IV tarifne grupe.

"Isti se odnose na jaslice, vrtiće, obdaništa, domove za smještaj djece, učenika, studenata, vjerskih službenika, invalida, lica sa umanjenom sposobnošću, staraca i penzionera. Također, tu spadaju i vjerski objekti, te kuhinje humanitarnih organizacija, kao i privredna društva, ustanove i organizacije lica sa invaliditetom. Za sve navedene se također primjenjuje blok tarifa, i sasvim je realno pretpostaviti da niko od navedenih neće upasti u 'zelenu'. U praksi, ovo znači izuzetan pritisak na socijalni sektor i ekonomiju brige, a opet za račun vikendica, garaža, praznih stanova, kuća i slično", rekao je Čavalić.

Ističe da je ovakav cjenovni model loš i da nosi niz negativnih efekata.