Privreda
2

Sajam "Flora Herc" Međugorje pretvorio u grad cvijeća

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Međugorje je protekla tri dana bilo centar hercegovačkih cvjećara koji su se u razdoblju od 15. do 17. aprila okupili na Drugom hercegovačkom sajmu cvijeća "Flora Herc".

Sajam je održan na prostorima Herceg Etno sela Međugorje u okruženju amfiteatra na tamošnjim travnjacima, na ulici hotela i u dvorani "Kraljica Katarina".

Iako je sajam cvijeća u Međugorju održan tek drugi put, organizatori su zadovoljni brojem posjetitelja i izlagača, te vjeruju kako će ovaj sajam postati tradicija hercegovačkog na daleko poznatog gradića kojem je ovaj sajam dao jednu dodatnu draž.

Direktor Herceg Etno sela i organizator sajam cvijeća "Flora Herc" Branimir Penava je za Anadolu Agency (AA) kazao kako je je cilj ove manifestacije Međugorju kao turističkom središtu vjerskog turizma dati jednu novu dimenziju.

"Hercegovinu vidimo kao urističku destinaciju koja mora biti obogaćena cvijećem i to je moto našeg rada. Ovo je jedini sajam cvijeća koji se održava u BiH na ovakav način, a cilj nam je da postanemo referentni sajam cvijeća u BiH koji će okupljati izlagače iz šire regije. Vjerujem da ćemo uspjeti, jer sajam je od prve godine dobro prihvaćen, a broj izlagače u odnosu na prošlogodišnji kad je nastupilo svega njih 40 iz raznih sfera uvelike je nadmašen, kao i samih posjetitelja i programskih sadržaja“, kazao je Penava.

Ovogodišnji sajam kako je naglasio održan je u partnerstvu sa Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, te je uz veliki broj cvjećara, vrtlara, vinara, pčelara i umjetnika koji su se predstavili sa cvjetnim motivima okupio i veliki broj studenata, vrtića, osnovnih i srednjih škola. Uz izložbenu komponentu prekrasnih aranžmana, kako ističe Penava, na ovogodišnjem sajmu je naglašena edukativna komponenta. Tokom sajma održan je niz predavanja, okruglih stolova i prezentacija o aktuelnim agrarnim temama.

"Konferencijom Javna preduzeća i njihova odgovornost u održavanju javnih i zelenih površina smo napravili iskorak jer smo prvi put okupili direktore javnih i komunalnih preduzeća Hercegovine na jednom mjestu s ciljem da se riješe važni problemi“, kazao je Penava.

Pored svega toga, kako je naglasio, ove godine se s ciljem uključivanja što većeg broja u ovu manifestaciju održala i prigodna dodjela nagrada za najljepši balkon, odnosno dvorište, najljepšu terasu ugostiteljskog objekta i najljepše školsko dvorište što će, vjeruje Penava, sudeći po reakcijama biti uskoro prestiž svim poštovaocima flore.

Da je uistinu poseban osjećaj dobiti priznanje za rad sa cvijeće, ma koliko se u tom radu uživalo, najbolje su posvjedočili laureati ovogodišnjeg sajma cvijeća u Međugorju, među kojima je za najljepši balkon u Hercegovini nagradu dobila Tonka Ereš iz Ljubuškog.

"Radila sam to iz ljubavi, jer volim cvijeće. Čast mi je da sam za to nagrađena, jer to je priznanje mome radu i trudu kao i mojoj cijeloj porodici, jer je zaista lijepo i kad vam neka prijateljica kaže da imate divan balkon, ali kad na jednoj manifestacije dobijete i službenu potvrdu da je vaš balkon najljepši u Hercegovini, to je nešto neopisivo, navodi Ereš.

Laskavom titulom najljepše terase ugostiteljskog objekta okićen je Pizza bar Ajduk iz Gruda.

"Ovo meni jako pun znači jer volim cvijeće i kreativnost i zaista sam uživala radeći na uređenju terase , ali i u osvojenoj nagradi, kazala je za Anadolu Agency (AA) Ana Bandić, koja se bavila uređenjem terase porodičnog ugostiteljskog objekta u Grudama.

Nagrada za najljepše školsko dvorište koja je dodijeljena odlukom stručnog ocjenjivačkog suda ovogodišnje manifestacije radost je izazvala u Osnovnoj školi Marina Držića Buna, kod Mostara. Voditeljica ekološke sekcije u ovoj obrazovnoj ustanovi Slavka Marić je za Anadolu Agency kazala da im je ovo treća nagrada u tekućoj godini, ali da jako puno znači.

"Dobili smo ove godine nagrdu za najljepše pismo ministru okoliša FBiH, te za rukotvorine, a ova nagrada nam je dodatna potvrda da se svaki trud isplati, ali i poticaj za sve učenike i školski kolektiv za nove kreativne ideje", zaključila je Marić.

Ovo je jedini sajam cvijeća koji se održava u BiH na ovakav način, a organizatori pretendiraju postati referentni sajam cvijeća u BiH koji će okupljati izlagače iz šire regije.