Privreda
2

Porezna uprava FBiH zapečatila osam sarajevskih kladionica

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području Kantona Sarajevo zbog nepostojanja odobrenja za rad zapečatili 14 objekata od čega osam uplatnih mjesta kladionica i šest ostalih objekata.

Zapečaćena su po tri uplatna mjesta kladionica Sport plus i Formula d.o.o., te po jedno uplatno mjesta kladionice "Bh Play" d.o.o i "Intercasino" d.o.o.- poslovna jedinica "Max Bet".

U toku inspekcijskog nadzora, koji je obavljen u petak, zapečaćeni su i aščinica "Minka", Cafe Bar "Lamy" , "Zedex" d.o.o. Zenica - poslovna jedinica "Zedexclusiv", Udruženje Škola kuglanja "Grbavica", UR "Jill" i jedan objekt bez naziva.

U toku inspekcijskog nadzora tri objekta su bila zatvorena, zbog čega su inspektori ostavili poziv poreznim obveznicima da se jave u Poreznu upravu Federacije BiH, dok prilikom kontrole u jednom objektu nisu utvrđene nezakonitosti u poslovanju.

Zbog utvrđenih nepravilnosti izdata su 24 prekršajna naloga, sa visinom izrečenih kazni u ukupnom iznosu od 42.000 KM.

Vlasnicima objekata izdato je 14 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, zbog rada bez odobrenja nadležnog organa, angažovanja neprijavljenih radnika, i postupanja suprotno od odredaba Zakona o fiskalnim sistemima, Zakonu o Poreznoj upravi FBiH i Zakona o doprinosima.

Porezna uprava FBiH nastavit će kontrolu i shodno naknadno utvrđenom činjeničnom stanju, poduzet će mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju povećanja porezne discipline i suzbijanja nezakonitosti u poslovanju, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.