Aktivnosti Porezne uprave
59

Na gradilištima u FBiH pronađeno 120 osoba koje su radile na crno, firme kažnjene s 350.000 KM

B. R.
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine jučer su izvršili 209 nadzora kojima su bili obuhvaćeni obveznici iz građevinske djelatnosti.

Kako su saopćili iz Porezne uprave FBiH, nadzori su izvršeni na gradilištima u cilju provjere zakonitosti poslovanja poreznih. Tom prilikom je otkriveno 120 neprijavljenih radnika i četiri objekta koja su obavljala djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti (zapošljavanje neprijavljenih radnika i rada bez odobrenja) izdato je 65 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 348.750 KM. Iz Porezne uprave su pozvali sudove da blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi iste imale brži i veći preventivni učinak.

"Sankcija koja se brzo izriče i kad je manja ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena. Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali vaspitni učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona", smatraju u Poreznoj upravi FBiH.

Pozvali su građane da im budu partner u poštivanju poreznih propisa i smanjenju sive ekonomije. Također su pozvali porezne obveznike, koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinose, da iste što prije podnesu i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023 te da plate javne prihode.

Porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, trebaju da to što prije urade. Također su pozvali na elektronsko podnošenje porezne prijave, da se elektronski izvrši uvid u sintetičke i analitičke porezne kartice te da se provjere zaduženja i uplate javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava FBiH.

Poručili su da korištenje ove usluge znači da ćete biti sigurni jesu li vaša zaduženja i uplate tačne, racionalizirati svoje poslovanje, olakšati i ubrzati komunikaciju s Poreznom upravom i omogućiti brže dobijanje uvjerenja o plaćenim obavezama. Pristup ovoj usluzi možete izvršiti na ovom linku. Uputstvo za pristup svojoj kartici možete vidjeti na ovom linku.

Pozvali su građane da putem portala provjere prijave u jedinstvenom sistemu i da provjere uplate obaveznih doprinosa te su istakli da sve slučajeve neplaćanja doprinosa, kao i saznanja o radu na crno i druge nepravilnosti možete anonimno prijaviti:

  • E-mail: [email protected] i [email protected];

  • SMS poruke na 061/724-610;

  • Besplatnog poziva 080/020-333;

  • Pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "Nepravilnosti".